Nastavlja se sukob predsjednika s premijerom i predsjednikom Sabora. Epiteti su se i danas nastavili nizati

Nastavljen je neviđeni verbalni rat koji već danima vode predsjednik Republike s jedne, te premijer i predsjednik Sabore s druge strane. Sukob je i danas najvećim dijelom bio usmjeren na izbor čelne osobe Vrhovnog suda, ali je skretao i u neke posve druge teme.

U sukobu Pantovčaka i Banskih dvora vezano za izbor suca Vrhovnog suda sve manje biraju se riječi, a i taktike.

Vlada je objavila priopćenje u kojemu je izdvojila 6 dijelova iz programa rada Zlate Đurđević – zaključujući – kako je jasno da ona kritizira postojeći sustav u kojem suce bira Državno sudbeno vijeće.

“Ona nije sklona modelu koji postoji u većini država članica EU-a, gdje suce bira izvršna vlast, nego sustavu izbora sudaca od strane neovisnog tijela suprotstavlja model izbora sudaca u parlamentu”, stoji u Vladinu priopćenju.



“Zapravo bi vraćanje izbora sudaca u dodir s Hrvatskim saborom i političkim strankama bio korak unatrag”, rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Milanović: Plenković je ponavljač komitetskih frazetina

Upletanje Vlade na takav način u izbor sudaca kršenje je zakona i Ustava – tvrdi predsjednik RH Zoran Milanović.

“Uplela se Vlada u proces u kojem Vladi nema mjesta. Jel bi ja sad trebao reći da se oni autodiskvalificiraju na taj način? Što Plenković, ponavljač komitetskih frazetina”, stalno govori, kaže Milanović.

Premijer Andrej Plenković ističe da je Đurđević pristala na nezakonitu proceduru te se nadovezao na reakciju Milanovića…

“Pa ja ne znam što je prevarant danas govorio i gdje je točno bio jer sam imao puno posla, on nema komentara o tome šta je Vlada objavila u sadržajnom pogledu, već zašto se Vlada oglasila”, kaže Plenković.

A oglasili su se jučer Jandroković i Milanović jedan o drugome, a prepucavanje se nastavlja i danas.

“Ako nasilnik misli da mu neće biti odgovoreno zbog toga što čini, grdno se vara”, poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“On je jedan nametnuti stranački dodvorica, koji tamo pokušava glumiti nekakvog primus inter pares, a ustvari je jedan nasilnik bez mišića”, uzvratio je Milanović.

Svađa krenula u slike 

Da dokaže predsjedniku da je u krivu, Jandroković slikovito odgovara.

“Budući da me klaun Milanović optužio da sam nasilnik bez mišića, a kako se zalažem za argumentiranu raspravu, prilažem dokazni materijal. Nasilnik nisam, a o mišićima prosudite sami”, napisao je Jandroković na svojem Facebook profilu.

“Da, pa ne znam, to vi pogledajte. Pa možda bi, ne znam, mogao to proširiti i na njegovog šefa pa da bude jedan objedinjeni – skini mi se. Super kupaće! Kaj još ima? To je to, jesam dobro, nisam riknuo od smijeha”, komentirao je Milanović.

“Moja je poruka bila, prestanimo sa zabavom, ovo sam namjerno doveo čak do nekog apsurda, da bismo se vratili ozbiljnim stvarima”, ustvrdio je Jandroković.

Premijer smatra, odgovor je to na verbalno divljaštvo koje – kaže – predsjednik Republike provodi nad mnogima, pa i medijima.

“Dakle to su sve citati, ne nekoga iz HDZ-a, nego koga – partijca s Dedinja”, kaže Plenković.

Nastavili s čašćenjem

Epiteti su se i danas nastavili nizati, a Milanović je objasnio i zašto nije prodavač boze – kako ga je Plenković jučer nazvao.

“On je krkao bozu i gusti sa šlagom, a ja sam pio pivo i viski”, poručio je Milanović.

“Ako imate predsjednika koji govori o tome da je bio neki alkoholičar valjda, pio pivo i viski, a neki drugi su, to što on kao zna, a nema pojma, pili sok, kakva je to poanta, koja je vrsta tog diskursa”, pita se premijer.

Hoće li tko spustiti gard, ili će se mišići nastaviti pokazivati ostaje za vidjeti – kao i hoće li do srpnja biti izabrana čelna osoba Vrhovnog suda.

Komentari