PETOKRAKA U RIJECI – SPOMENIK NA PRAVOM MJESTU Crvena ‘zvezda’ simbol je užasa jedne ideologije i propasti koju donosi

Petokraka u Rijeci/Goran Kovacic/PIXSELL

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” postavljena je u nedjelju na krovu Riječkog nebodera.

Trebala je u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture biti postavljena još u svibnju, ali je zbog epidemije koronavirusa to pomaknuto na rujan. Radi se o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitci za Rijeku.

“Ova nakrivljena i okrnjena zvijezda u svojoj primarnoj simbolici komunicira paradoks odbačenog, ali još uvijek ‘opasnog’ antifašističkog, ali i revolucionarnog nasljeđa, kao simbol međunarodnog radničkog pokreta i borbe za pravednije društvo”, rekao je autor.

Postavljanje zvijezde uzburkalo duhove

Poveći broj građana Rijeke prosvjedovao je protiv postavljanja instalacije. Prosvjednici su nakon okupljanja Mostu hrvatskih branitelja, prošli Korzom do Riječkog nebodera, a mirno okupljanje organizirano je putem društvenih mreža.



“Postavljanjem crvene zvijezde petokrake na zgradu u Rijeci je  i veličanje zločinaca srbočetnika Ratka Mladića, Veselina Šljivančanina i ostalih krvnika koji su pod crvenom zvijedom petokrakom 90-ih klali, palili, silovali od Vukovara, Škabrnje, Kijeva, moga Cetinskog kraja do Dubrovnika”, napisao je Bulj.

Dodao je kako je podizanje petokrake ruganje žrtvama i nanošenje boli obiteljima poginulih i nestalih za vrijeme velikosrpske agresije kao i svim žrtvama komunističkog režima kojeg smo u Domovinskom ratu porazili.

“Pozivam sve da prekinemo dijeliti Hrvatski narod i osudimo sve totalitarne režime komunistički, fašistički i nacistički te gradimo Hrvatsku budučnost na vrijednostima zajedništva iz Domovinskog rata”, napisao je Bulj na Facebooku.

No, postavljanje spomenika uzburkalo je duhove. U nedjelju popodne u središtu Rijeke veći borj građana samoinicijativno se organizirao preko društvenih mreža i mirno prosvjedovao protiv postavljanja tzv. umjetničke instalacije.

Ni ministrici nije po volji

Na postavljanje spomenika reagirala je i ministrica kulture Nina Obuljan Koržinek ocijenivši da je riječ o primarno političkoj akciji kojoj je cilj poticati ideološke sukobe.

“Za postavljanje instalacije na neboderu u Rijeci nije ishođeno odobrenje Konzervatorskog odjela u Rijeci niti su ispunjeni uvjeti koji uključuju ishođenje suglasnosti vlasnika i stanara i izradu elaborata o statičkom osiguranju, zbog čega je u smislu Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara postavljena instalacija izvedena mimo zakonom propisane procedure”, objasnila je ministrica. 

Podsjetila je da je Konzervatorski odjel u Rijeci u veljači u komunikaciji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti i gradom Rijekom iznio mišljenje o predradnjama koje je potrebno učiniti kako bi se na pojedinačno zaštićeni spomenik kulture postavila instalacija.

No, riječki gradonačelnik Vojko Obersel kaže kako  je iznenađen reakcijom ministrice Obuljen posebno zato što, kako je ustvrdio, većina onoga što je navela nije točno.

Plitka i promašena politička provokacija

Instalaciju crvene zvijezde na neboderu u Rijeci u sklopu Europske prijestolnice kulture predsjednik Sabora Gordan Jandroković ocijenio je promašenom.

“Ne razumijem ljude koji se 30 godina nakon pada komunizma, sustava koji je osuđen, koji se pokazao i ekonomski neodrživim, koji je kršio ljudska prava, ubijao protivnike s crvenom zvijezdom, bune protiv pojava koje postoje u hrvatskom društvu”, rekao je.

“Što se tiče politike, to je meni jedna plitka politička provokacija, a što se tiče umjetnosti, niti mi je to kreativno, niti maštovito, niti zabavno”, dodao je Jandroković.

Spomenik na pravom mjestu

Krnja i potrošena partizanska petokraka uistinu je spomenik na pravom mjestu u pravo vrijeme. Intencija spomenika trebala je podsjetiti na žrtve palih partizana u borbi za slobodu Rijeke i njeno pripajanje matici zemlji. Uistinu pohvalna stvar.

Međutim, petokraka nakon 45 godina krvave komunističke diktature koja je mnogim građanima diljem bivše Jugoslavije donijela progon talijanskog i njemačkog stanovništva, pljačku i otimačinu privatne imovine, aristocid, genocid i kultorcid te siromaštvo i na kraju poslužila kao simbol za suludi fašistički, velikosrpski krvavi pir i pokretanje šest (6) ratova na području bivše države, ne može i ne smije biti pravi spomenik žrtvi riječkih boraca protiv fašizma, nacizma i domaćih kvislinga.

No, ona je savršeni spomenik političkom mentalnom sklopu vladajuće politike u Rijeci koja je nekad veliki i napredni lučki grad svela na prljave ulice, urušene fasade, proračunske dugove, nepotizam i korupciju pod krinkom antifašizma i tolerancije.

Upravo onako jadna, krnja i nagnuta ona je pravi spomenik komunističkom mentalnom sklopu propale ideologije koja još živi među riječkom političkom elitom.

Komentari