Jandroković o probijanju mjera u istragama: Nešto nije dobro posloženo unutar institucija

Marko Todorov / CROPIX

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković rekao je u ponedjeljak kako probijanje mjera u aferi Janafa, ali i u nekim prijašnjim aferama, pokazuje da nešto nije dobro posloženo unutar institucija te očekuje da se pronađu krivci.

“Ovo nije prvi slučaj, dogodilo se slično i u aferi SMS, aferi vjetroelektrane i sada. To nije dobro i očekujemo od nadležnih institucija da utvrde što se dogodilo i pronađu krivce jer – ako nam svaka istraga na kraju bude probijena – onda to ukazuje da nešto unutar institucija koje se time bave nije posloženo kako bi trebalo”, rekao je Jandroković u emisiji Hrvatskog radija “S Markova trga”.

“Puna potpora politike da se utvrdi tko je probio istragu kao i one prije toga”, istaknuo je Jandroković.

Na komentar predsjednika Republike Zorana Milanovića da su se uhićenja u aferi Janaf trebala dogoditi odmah nakon primanja mita, Jandroković je poručio kako bi mnogo bolja poruka bila da državi vrh da jasnu potporu institucijama koje se time bave. “Kad je trebalo nekoga uhititi, nije moj posao niti posao predsjednika Republike Hrvatske”, ustvrdio je.



Činjenicu što su već na početku prve redovite saborske sjednice tri zastupnika ostala bez imuniteta Jandroković je ocijenio porukom koja nije dobra, ali i pokazateljem da se Vlada bori protiv korupcije.

“Nije dobro kada oni koji su izabrani od strane naroda dođu u takvu vrstu problema, ali s druge strane, to je pak pokazatelj da država funkcionira, da nitko nije iznad zakona i da nema nedodirljivih”, rekao je Jandroković.

Barišiću suspenzija članstva

O sudbini Dražena Barišića unutar HDZ-a, koji je stavio saborski mandat u mirovanje, Jandroković je rekao da će pratiti situaciju.

“Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati s Barišićem, u ovom trenutku nekakva logična razina je suspenzija članstva”, rekao je Jandroković i dodao kao se po Statutu HDZ-a može suspendirati njegovo članstvo do završetka postupka.

Predsjednik Sabora složio se da je korupcija očito veliki problem hrvatskog društva, no, istaknuo je, iako su političari često “glavne zvijezde” korupcije –  ne treba generalizirati .

“Sva djela imaju svoje ime i prezime, ne treba generalizirati i optuživati kolektivno”, dodao je.

Podsjetio je da su u aferu Janaf uključeni i članovi nekih drugih političkih opcija te da se spominje i hrvatski predsjednik, a proziva se samo HDZ i Vlada.

“Takve stvari treba individualizirati, odgovornost za mito i korupciju dolazi od pojedinaca i nije dobro bacati ljagu grupno”, ponovio je.

Jandroković drži da zakonodavni okvir nije loš, a Vlada, zbog nekih odluka pravosuđa ili predugih procesa, najavljuje jači pravi okvir i novi plan za borbu protiv korupcije.

Vezano za saborski Poslovnik i najave iz oporbe ocjene ustavnosti zbog ograničavanja broja replika, Jandroković je najavio kako će pokušati pronaći razumno rješenje da svi zastupnici mogu replicirati uz zaštitu njihova zdravlja.

“Neki od toga rade veliku dramu, ali za to nema potrebe”, rekao i ocijenio ustavnu tužbu nepotrebnom.

Pritom je istaknuo kako nema potrebe da se sudjelovanje na sjednici uvede videovezom kada svatko može govoriti pojedinačno na sjednici. „Sabor ima određenu tradiciju i metode rada, živu riječ i glasovanje treba očuvati, ne može se sve pretvoriti u internet i videoveze”, ustvrdio je.

Jandroković je komentirao i rad nedjeljom ocjenjujući da treba naći balans između prava na rad, ali i prava na odmor i neradnu nedjelju. Dodao je da je njegovo osobno mišljenje kako bi trebale raditi samo službe koje su nužne i uz eventualno neke iznimke osigurati da ljudi taj dan mogu provesti s obitelji.

Pri izradi idućega zakonskog prijedloga o radu nedjeljom, rekao je, uzet će se u obzir odluka Ustavnog suda kako zakon opet ne bi pao na sudu.

Petokraka u Rijeci promašena 

Instalaciju crvene zvijezde na neboderu u Rijeci u sklopu Europske prijestolnice kulture predsjednik Sabora ocijenio je promašenom.

“Ne razumijem ljude koji se 30 godina nakon pada komunizma, sustava koji je osuđen, koji se pokazao i ekonomski neodrživim, koji je kršio ljudska prava, ubijao protivnike s crvenom zvijezdom, bune protiv pojava koje postoje u hrvatskom društvu”, rekao je.

“Što se tiče politike, to je meni jedna plitka politička provokacija, a što se tiče umjetnosti, niti mi je to kreativno, niti maštovito, niti zabavno”, dodao je Jandroković.

Komentari