AFERE MINISTRA KRSTIČEVIĆA Imao problema s imovinskom karticom; Već je nudio ostavku zbog požara u Dalmaciji; Burno reagirao na provokacije u Saboru

Jure Miskovic / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević najavljivao je svoju ostavku i ranije, a o njegovoj ostavci za vrijeme trajanja ministarskog mandata spekuliralo se u dva navrata.

Požari u Dalmaciji

Krstičević je sredinom srpnja 2017. godine, u jeku šumskih požara u Dalmaciji, najavljivao svoju ostavku nakon kritika tadašnje predsjednice Repubike Kolinde Grabar Kitarović da je vojska trebala ranije reagirati na požare otvorenog tipa zbog kojih su evakuirani dijelovi Splita.

”Dajem ostavku na mjesto ministra obrane. Više nisam ministar obrane. Tako je to. Ne moram ja biti ministar”, izjavio je 18. srpnja 2017. Krstičević. Na upit je li o svojoj ostavci obavijestio premijera Andreja Plenkovića i predsjednicu, Krstičević je poručio da ”on sam donosi svoje odluke”.

KRSTIČEVIĆ PODNIO OSTAVKU NA MJESTO MINISTRA ‘Važno je da sve bude istraženo,mora se govoriti istina’



Premijer Plenković je odbio tadašnju Krstičevićevu ostavku čestitavši mu na ”liderskom poslu” koji je pokazao u borbi protiv požara. Ministrovu ostavku odbila je i predsjednica poručivši da je Krstičević ”sjajan ministar”.

Sporna imovinska kartica

O Krstičevićevoj ostavci spekuliralo se u siječnju ove godine nakon što je u u imovinskoj kartici naveo da njegova vikendica pokraj Šibenika vrijedi dvaput manje nego kad ju je kupio. Plenković je tada novinarima rekao da Krstičević nije ponudio ostavku te da je vrlo emotivan i pogođen napisima.

JOŠ JEDAN Kuća ministra Krstičevića vrijedi duplo više nego što je prijavio

“Poznajući ga dobro i kao ministra, koji je napravio jako puno u svom resoru. Stavio je u središte hrvatskog vojnika i modernizaciju Hrvatske vojske. Sigurno da je osobno pogođen jer je vrlo emotivan. Mi ćemo razgovarati i preko vikenda i vidjeti kako dalje”, rekao je Plenković.

Nesreća kod Zlarina

Ostavka Krstičevića bila je predmet spekuliranja i krajem siječnja kada se u Zlarinskom kanalu srušio helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, pri čemu su poginula dva pilota.

FOTO/VIDEO Kod Zlarina se srušio vojni helikopter Kiowa Warrior, reagirala i predsjednica

Krstičević mandat posebno je obilježila propala nabava izraelskih aviona. Tada je oporba tražila opoziv, no do toga nije došlo.

Propala nabava izraelskih aviona

Tada je ministarstvo obrane odlučilo kupiti borbene avione F-16 od Izraela. Trideset godina stari avioni zapravo su bili američki s nadograđenom izraelskom tehnologijom, a sve se zakompliciralo kada je SAD blokirao dogovor jer Hrvatska nije imala njihovo odobrenje za prodaju.

“Nakon razgovora s izraelskim izaslanstvom, mogu vas izvijestiti da je Država Izrael službeno izvijestila Ministarstvo obrane da suprotno preuzetoj odgovornosti nažalost, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Republici Hrvatskoj. S obzirom na tu činjenicu Ministarstvo obrane predložit će Vladi donošenje odgovarajućih odluka. Ugovor između Hrvatske i Izraela nije potpisan i nema nikakve financijske štete za Hrvatsku”, rekao je tada ministar obrane.

Propala nabava aviona bila je tema rasprave i u Saboru, a posebno je oštar bio SDP-ov  zastupnik Franko Vidović koji je Krstičeviću donio i dvije makete aviona. Krstičevića je burno reagirao te je jednu maketu divljački bacio na pod, nakon čega ga je predsjednik Sabora Gordan Jandroković upozorio da se smiri.

Komentari