FOTO/VIDEO Kod Zlarina se srušio vojni helikopter Kiowa Warrior, reagirala i predsjednica

14: 39 U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku održana je konferencija za medije povodom pada helikoptera Kiowa Warrior OH-58D. U Zemunik su stigli potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

Jure Miskovic / CROPIX

“Kao što smo izvijestili, na prostoru Zablaća i otoka Zlarina u more je iz zasad neutvrđenog razloga došlo do pada vojnog helikoptera s dva člana posade. Odmah su poduzete sve mjere u cilju njihova pronalaska i spašavanja. Jedan pilot je pronađen i nažalost preminuo je. U tijeku je potraga za drugim”, kazao je ministar Krstičević.

“Naši časnici su s obiteljima pilota kako bi im pružili pomoć i potporu, a i mi ćemo ih posjetiti nakon konferencije. Pružit ćemo im svu moguću pomoć u ovom teškom trenutku”, dodao je ministar.



Damir Krstičević izjavio je sućut obitelji poginulog pilota.

“Formirao sam Povjerenstvo s ciljem da se utvrde sve okolnosti nastanka ove nesreće. U sastavu Povjerenstva bit će i ostali stručnjaci. Naši časnici su obiteljima poginulog pilota kako bi im pružili svu pomoć i podršku” dodao je Krstičević.

Jure Miskovic / CROPIX

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov rekao je kako se aktivno traga za drugim pilotom.

“Nakon dojave, zapovjeđena je obustava leta svih Kiowa dok se ne ustvrdi razlog pada”, rekao je.

“Pokrenuli smo sve mehanizme za spašavanje”, dodao je Šundov.

Jure Miskovic / CROPIX

“Prema svim informacijama koje imamo, na maloj visini je došlo do udara u more. Dok se ne izvuče helikopter iz mora i dok ne prikupimo sve informacije ne možemo ništa dodatno reći. Predmetna zadaća se izvršavala točno prema uputama”, rekao je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

I izabrani predsjednik izrazio žaljenje

Izabrani predsjednik Republike Zoran Milanović izrazio je sućut obitelji pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poginulog u padu helikoptera u Zlarinskom kanalu.

“Siguran sam kako će svi uključeni u akciju traganja i spašavanja učiniti sve kako bi što prije utvrdili sudbinu drugog pilota”, napisao je Milanović na Facebooku.

14.00: MORH je potvrdio da je u padu zrakoplova poginula jedna osoba. Priopćenje MORH-a prenosimo u cijelosti.

“Jedan pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, član posade helikoptera Kiowa Warrior poginuo je u padu helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu ispred mjesta Zablaće.

U helikopteru Kiowa Warrior bila su dva člana posade.

Za drugim članom posade pokrenuta je intenzivna akcija traganja i spašavanja u koju su uključeni helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Obalna straža Hrvatske ratne mornarice kao i operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova te spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Ministarstvo obrane, Hrvatska vojska i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo duboko su potreseni zbog nemilog događaja i izražavaju sućut obitelji preminulog pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.”

13.44: Na pad helikoptera reagirala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Iz Ureda predsjednice RH poslali su priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

“S dubokom zabrinutošću primila sam vijest o današnjem padu vojnog helikoptera kod otoka Zlarina. Dok iščekujemo cjelovite obavijesti o sudbini dvojice članova posade, u molitvama i mislima smo uz njihove obitelji.

Sigurnost naših zrakoplovnih posada jest prvi prioritet te očekujem temeljitu istragu o uzrocima nesreće”, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednice RH, a prenosi N1.

13.40: Kako piše Šibenik IN na rivi u Zablaću u tijeku je izvlačenje dijelova vojnog helikoptera koji su se od njega odbili pri padu.

Čitavo područje pada helikoptera u more je ograđeno kako mu ne bi mogli pristupiti drugi brodovi, a od zablaćkih ribara ŠibenikIN doznaje da je dubina na tom području oko 60 metara.

13.00: U ovim trenucima s mjesta nesreće vratio se tim ronioca, dok su na mjestu pada pomorska policija i vojska.

Na teren su poslana dva pripadnika ronilačkog tima postrojbe sa svom potrebnom opremom za zaron, ali za njihovom intervencijom nije bilo potrebe, rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimir Milošević, a prenosi Šibenik IN.

Na rivu u Zablaću gdje je ranije izvučeno tijelo jednog člana posade helikoptera, u međuvremenu su stigli i forenzičari.

12.40: Iznad Zablaća i Zlarina danas su letjela dva helikoptera Kiowa, a jedan je na putu iz smjera Vodica prema Zlarinu pod još nerazjašnjenim okolnostima pao u more. Jedan član posade je u nesreći smrtno stradao, a još nije potvrđeno da su u trenutku nesreće u helikopteru bile dvije osobe.

“Bio sam udaljen 500 metara od događaja, čuo sam nekakav udarac, gruvanje, kao da su vojne vježbe na moru. Tek nakon što sam izašao vani vidio sam policijski i vatrogasni brod na moru”, rekao je svjedok događaja, a prenosi Šibenik IN.

12.30: Ministarstvo obrane sazvalo je izvanrednu konferenciju za medije u 14.30 sati u Zemuniku. Do tada ne otkrivaju nikakve nove informacije o nesreći.

Inače, helikoptere Kiowa Warrior OH-58D, njih 16, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo dobilo je 2016. godine. Vrijedni su 1,7 milijardi kuna, a Hrvatsku su stajali oko 200 milijuna kuna.

Helikopteri su proizvedeni su između 2010. do 2012., a u uporabi su bili od 2012. do 2015 godine. Opremljeni senzorima, I kamerama za noćni nadzor, namijenjeni su za uporabu u migrantskim krizama kao i za odgovor na terorističke prijetnje, a metu poput tenka mogu pogoditi s udaljenosti od osam kilometara

12.20: U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku u ponedjeljak, 27. siječnja 2020. godine u 14.30 sati održat će se konferencija za medije povodom pada helikoptera Kiowa Warrior OH-58D. Prema Zemuniku su se uputili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević , načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, piše N1.

12.00: Kako javlja Šibenik IN, u moru je pronađeno mrtvo tijelo jedne osobe. Spasioci su ga oko podne izvukli iz mora u Zablaću.

Na mjesto nesreće isplovila su tri broda – SAR, policijski i vatrogasni. U zraku je helikopter, a jedan transportni s upaljenom motorima čeka na zablaćkom igralištu. Sve službe su na terenu, kao i vojska, piše Šibenik IN.

U području otoka Zlarina i Zlaća došlo je do pada helikoptera Kiowe OH-58 D tijekom trenažnog leta koji je započeo u ponedjeljak 27. siječnja 2020. u 10,30 sati.

Odmah po dojavi na mjesto događaja su upućena su dva broda Postaje pomorske policije uz policijske službenike ostalih policijskih postaja, a o ovom događaju su obavještene i sve druge službe, Lučka kapetanija, hitna služba,  vatrogasci i sve druge nadležne službe.

Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade.

“Pravovremeno ćemo izvijestiti javnost o detaljima”, javljaju iz MORH-a.

Riječ je o helikopterima koji su odnedavno u sastavu MORH-a, a Hrvatska vojska dobila ih je na poklon od SAD-a.

Nakon završetka obuke novih skupina pilota na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior iz sastava Eskadrile helikoptera 93. zb HRZ letačke posade nastavljaju cikluse trenažnih letova

Komentari