Ivan Crnjac o Daytonskom sporazumu i NATO Deklaraciji: Veličina onog što Milanović radi po pitanju BiH je stepstone koji bi trebao njegovati svaki visoki dužnosnik Hrvatske

Foto: NATO

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i danas je, nakon NATO summita komentirao završnu Deklaraciju NATO-a i političke prilike u BiH. Predsjednik je naglasio kako je situacija oko Deklaracije ‘mala zavjera’, te kako postoji plan da se Daytonski sporazum ‘zaguti’.

Podsjetimo kako je upravo na inicijativu predsjednika Milanovića tekst Deklaracije promijenjen. Najme Milanović je rekao kako neće podržati završnu Deklaraciju NATO summita dok se u istu ne unese Daytonski sporazum, koji se u prvoj verziji Deklaracije nije spominjao, kao niti konstitutivnosti triju naroda BiH.

Reakcije iz Bosne i Hercegovine na ovaj ultimatum predsjednika Milanovića su bile različite, barem što se tiče trojnog predsjedništva.

Tako je Željko Komšić član predsjedništva BiH, ne vidi ništa neobično u tome što je  Daytonski sporazum uvršten u Deklaraciju nakon Milanovićeve intervencije, no naglasio je kako ipak nije spomenuta konstitutivnost sva tri naroda u BiH, što je već prije Komšić nazvao ‘prevladanim etničkim konceptom’.


S druge strane srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tvrdi kako je spominjanje Daytonskog sporazuma u završnoj NATO Deklaraciji upravo znači ‘potvrdu ‘konstitutivnosti naroda’, jer Ustav BiH kao aneks IV Daytonskog sporazuma eksplicitno govori o trima konstitutivnim narodima Hrvatima, Srbima i Bošnjacima.

Ovako podijeljenu političku scenu u BiH, te pitanje Daytonskog sporazuma, odnosno konstitutivnosti sva tri naroda u BiH za portal Otvoreno komentira novinar i politički komentator Ivan Crnjac.

“Veličina onog što Milanović radi po pitanju BiH je stepstone koji bi trebao njegovati svaki visoki dužnosnik Hrvatske. To što u Ustavu stoji kako je dužnost Republike Hrvatske brinuti o Hrvatima izvan domovine je floskula koju vole koristiti oni koji o bosanskohercegovačkim Hrvatima i samoj Bosni i Hercegovini uglavnom nemaju pojma i uglavnom su u HDZ-u”, kaže Crnjac i dodaje.

‘BiH je i hrvatska država’

“Hrvatska ne treba ‘brinuti’ o Hrvatima u BiH jer se to radi tamo gdje je tvoj narod nacionalna manjina. BiH je i hrvatska država te bi se svaki iole ozbiljan političar u Hrvatskoj tako trebao i postavljati.”

Crnjac smatra kako je sada vrijeme da se Hrvatska posveti svom narodu u BiH, pogotovo nakon što je kao država ostvarila svoje vanjskopolitičke ciljeve.

“Kao država, Hrvatska je završila glavne vanjskopolitičke misije i vrijeme je da se posveti statusu vlastitih državljana u drugoj državi. Zamislite kako bi to radile ozbiljne nacije poput Francuske da su Francuzi u nekoj susjednoj državi neravnopravni?!”

Također Crnjac naglašava kako time što je BiH hrvatska država ne umanjuje činjenicu kako je isto tako bošnjačka i srpska, te Crnjac smatra kako potezi predsjednika Milanovića pokazuju kako je on toga itekako svjestan.

“To što je BiH i hrvatska država, nimalo ne umanjuje činjenicu da je i srpska i bošnjačka. Ona je jednostavno tronacionalna. Milanovićevi potezi o BiH otkako je postao Predsjednik pokazuju da je on toga jako svjestan. Milanović udara temelje i zadaje pravce koje na ovim prostorima nitko nije tako dinamično zadavao”, govori Crnjac.

Daytonski sporazum – temelj BiH

Što se tiče NATO saveza, Crnjac smatra kako je značaj onoga što je predsjednik Milanović postigao s predmetnom Deklaracijom velik, te kako je NATO uvrštavanjem Daytonskog sporazuma u Deklaraciju jasno dala do znanja kako je taj Sporazum temelj BiH, jer iz njega proizlazi konstitutivnost naroda u BiH.

“Kad je sam NATO u pitanju, ovo je ogromna pobjeda hrvatske vanjske politike. Najjača vojno politička organizacija na svijetu je jasno kazala da je temelj BiH Daytonski sporazum. Iz njega proistječe i konstitutivnost naroda kao krovno načelo same države BiH, a dosljedna primjena sporazuma jamči trajnu stabilnost i lojalnost Srba i Hrvata BiH. Milanović je to shvatio i rekao, a upravo je to ključ rješenja za problem BiH koji neki politički krugovi u i oko Sarajeva odbijaju prihvatiti”, zaključuje Ivan Crnjac.

Komentari