Uspjela je jaka diplomatska inicijativa Hrvatske, mijenja se deklaracija NATO-a

Foto: NATO

Jaka diplomatska inicijativa, koja je trajala nekoliko dana, urodila je plodom. Deklaracija je izmijenjena onako kako je to Hrvatska zahtijevala od partnera u NATO-u, odnosno naveden je Dayton. 

No, ne navode se tri konstitutivna naroda, koji su, pak, sadržani u Daytonu. I dalje je nejasno tko stoji iza ovoga, ali se pretpostavlja da osim Italije stoje zemlje poput Njemačke ili SAD-a, doznaje N1.

Naime, šest dana je trajala ta diplomatska inicijativa Hrvatske. Kad je 6. lipnja stigao nacrt završnog sporazuma, uznemirili su se u Hrvatskoj, jer su vlasti shvatile da ponovno nema spominjanja ni Daytona ni konstitutivnih naroda ni izborne reforme i zato su odlučili presjeći i tražili da se ubaci u završni tekst.

Međutim, nekoliko dana nije bilo nikakve reakcije na takvu inicijativu, na kraju je Italija bila ta koja je priopćila da je za njih neshvatljiva takva formulacija, međutim Hrvatska je ostala čvrsta u svojim stavovima i praktički poslala ultimatum partnerima u NATO-u, ako im se ne iziđe u susret i ne napiše ovo što traže, da će Hrvatska blokirati usvajanje kompletnih zaključaka.


Podsjetimo, predsjednik Zoran Milanović je upozorio kako za Hrvatsku nije prihvatljiv prijedlog završne deklaracije jer dio članica NATO-a ne želi da se u njoj spomenu Daytonski sporazum i konstitutivni narodi u BiH.

 

Komentari