Komšić komentirao Milanovića: Teško da jedna Hrvatska može zaustaviti ono što je interes NATO-a

screenshot/hrt

Željko Komšić član Predsjedništva BiH ocijenio je kako Hrvatska ulazi u sukob s NATO savezom nakon što je predsjednik RH Zoran Milanović izjavio kako neće prihvatiti završnu deklaraciju Saveza bez da se u njoj spominje Daytonski sporazum i tri konstitutivna naroda.

“Zbog forsiranja prevladanog etničkog koncepta konstitutivnosti naroda, Hrvatska dolazi u sukob s NATO-om”, rekao je Komšić..

Hrvatska nema moć blokirati načela deklaracije, smatra Komšić.

“Teško da jedna Hrvatska može zaustaviti ono što je interes NATO-a, k tome zalažući se za ono što nisu NATO i EU standardi”, dodao je Komšić.



Prema Komšićevom tumačenju sadržaj presuda Europskog suda za ljudska prava u vezi izbornih reformi, te Nacionalni program reformi koji je BiH poslala u NATO savez preferira jednakopravnost svih građana.

“Sad u NATO-u trebaju odlučiti jesu li im važniji standardi i interesi alijanse, ili antinato i antieuropski standardi dužnosnika iz Hrvatske”, naveo je Komšić.

Hrvatske stranke u BiH osporavaju legitimitet Željka Komšića kao hrvatskog člana trojnog predsjedništva tvrdeći da su ga na izborima dominantno birali Bošnjaci.

Čelnici 30 članica NATO-a, među kojima i predsjednik Milanović, okupit će se u ponedjeljak na samitu u Bruxellesu na kojem bi trebali donijeti odluke o reformama Saveza do 2030.

‘Netko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO-a spominje Daytonski sporazum i tri konstitutivna naroda. Ne mislim se vratiti u Zagreb s tim!’

Komentari