Boris Johnson klinički stabilan, nije na respiratoru; UK ulazi u najsmrtonosniju fazu

Politics For All / Twitter

Britanski premijer Boris Johnson je “klinički stabilan” u jedinici intenzivne njege i reagira na tretman protiv komplikacija koja prate Covid-19, javlja u srijedu Reuters i dodaje da se nižu pitanja kako će se zbog njegove odsutnosti donositi odluke o krizi s koronavirusom.

Johnson, koji je bio pozitivan na Covid-19 prije dva tjedna, u nedjelju je primljen u bolnicu St Thomas’, a u ponedjeljak je premješten na njezin odjel intenzivnog liječenja jer mu se naglo pogoršalo stanje.

Pedesetpetogodišnji britanski lider primio je kisik, no nije stavljen na respirator.

Johnson je dobio kisik, ali nije na respiratoru. Plenković mu je zaželio brz oporavak



Johnsonov privremeni zamjenik, ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je da je premijer “borac” te da će Johnson ubrzo ponovno biti za kormilom vlade u vrijeme kada se zemlja i svijet suočavaju s jednom od najvećih zdravstvenih kriza u stoljeću.

Downing Street je objavio da Johnson ne radi, ali da, ukoliko se pokaže potreba, može kontaktirati s dužnosnicima.

“Premijer je i dalje klinički stabilno i reagira na medicinski tretman. Dobrog je raspoloženja”, kazao je Johnsonov glasnogovornik.

UK ulazi u najsmrtonosniju fazu

I dok se Johnson bori protiv koronavirusa u bolnici, Ujedinjena Kraljevina ulazi u najsmrtonosniju fazu, prema riječima znanstvenika, i postavlja se pitanje kada ukinuti mjere izolacije.

U međuvremenu vladini ministri raspravljaju o tome koliko dugo si peta ekonomija svijeta može priuštiti paralizu svog gospodarstva i kakve će biti dugoročne posljedice.

Ukupno je u Britaniji umrlo 6.159 osoba, a testirano je samo 213.181 od oko 68 milijuna Britanaca.

Johnson je prenio na Raaba neke ovlasti, a svaku veliku odluku kao što je primjerice ukidanje mjera izolacije, treba odobriti cijela vlada.

Boris Johnson premješten na intenzivnu njegu nakon što mu se stanje pogoršalo

Britanski ministar financija Rishi Sunak, 39-godišnji bivši zaposlenik banke Goldman Sachs, mijenjat će Raaba bude li on privremeno onesposobljen.

Britanski ustav, glomazni zbornik ponekad vrlo starih i kontradiktornih presedana ne nudi jasan “plan B” u slučaju da se premijer pokaže onesposobljen voditi zemlju. U načelu, na premijeru je da donosi odluke, uključujući i odluku o produljenju ili ukidanju mjera izolacije, a ako se pokaže onesposobljen odluku o tome donosi kabinet.

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan smatra da njegova zemlja nije u poziciji da sada ukida mjere izolacije jer se vrhunac očekuje za više od tjedan dana.

“Nismo ni blizu ukidanja izolacije”, rekao je Khan.

Raab je kazao da ministri imaju “vrlo jasne smjernice i vrlo jasne naputke” od premijera Johnsona, ali nije potpuno jasno što bi se dogodilo kada bi se trebalo donijeti ključne odluke koje odudaraju od dogovorene strategije.

Prema riječima bivšeg ministra vanjskih poslova Malcolma Rifkinda, premijer ima glavnu riječ i može prevagnuti kao “primus inter pares” – “prvi među jednakima”.

Komentari