Johnson je dobio kisik, ali nije na respiratoru. Plenković mu je zaželio brz oporavak

Twitter

Britanski premijer Boris Johnson, koji je u ponedjeljak navečer zbog pogoršanja simptoma covida-19 premješten na odjel intenzivne njege u londonskoj bolnnici, dobio je terapiju kisikom, ali nije priključen na respirator, objavili su britanski mediji.

Johnsonu se tijekom predvečeri stanje pogoršalo i premješten je na odjel intenzivne njege bolnice St. Thomas “u slučaju da mu zatreba respirator”, priopćila je vlada.

Izvor iz bolnice kazao je medijima da je Johnson dobio kisik, ali je pri svijesti i nije na respiratoru.

Johnson se od nedjelje navečer nalazi na pretragama u londonskoj bolnici St Thomas’ pošto je desetak dana imao simptome covida-19 koji nisu popuštali.Za vrijeme boravka na intenzivnom liječenju mijenjat će ga ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

Ministar vanjskih poslova Raab vodio je sjednicu vlade umjesto njega, ali je priznao da s premijerom nije osobno razgovarao od subote.

Kraljica Elizabeta informirana je o situaciji, objavila je Buckinghamska palača.

Johnsonov glasnogovornik ranije u ponedjeljak nije želio odgovoriti na pitanje ima li premijer upalu pluća, ali njegov premještaj na intenzivnu dovoljno govori o težini situacije.

Zdravstveni stručnjaci koje su kontaktirali britanski mediji kažu da nema sumnje da je Johnson jako bolestan.

Svjetski čelnici poželjeli su mu brz oporavak

“Šaljem najbolje želje dobrom prijatelju, prijatelju naše nacije, premijeru Borisu Johnsonu. Jako smo tužni što je premještena na intenzivnu njegu. Svi Amerikanci mole za njega. On je jak, odlučan, on se ne predaje”, izjavio je američki predsjednik Donald Trump.

“Šaljem svu svoju podršku Borisu Johnsonu, njegovoj obitelji i britanskom narodu u ovom teškom trenutku. Želim mu da brzo prebrodi ovo iskušenje”, poručio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Gotovo identičnu poruku mu je na Twitteru napisala predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Moja solidarnost i želje za brzim oporavkom premijeru Johnsonu. Ovo su teški dani za naše zemlje, ali snagom i jedinstvom ćemo pobijediti”, napisao je španjolski premijer Pedro Sanchez.

“Talijani su uz Britance u ovom teškom trenutku. Svi za jednoga. Ozdravi brzo, Borise!”, poručuje talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio na Twitteru.

“Moje su misli s premijerom. Budi jak i ozdravi brzo”, zaželio mu je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

I hrvatski premijer Andrej Plenković zaželio je u poruci na Twitteru brz oporavak britanskom kolegi Borisu Johnsonu. “Želim brz oporavak svom prijatelju Borisu Johnsonu. Svi se nadamo da će se brzo oporaviti. Stojimo zajedno ujedinjeni u borbi protiv covida-19, odlučni zaštititi zdravlje naših građana”, poručio je hrvatski premijer.

 

Komentari