Boris Johnson premješten na intenzivnu njegu nakon što mu se stanje pogoršalo

Foto: Andrew Parsons

Boris Johnson premješten na intenzivnu njegu nakon što mu se stanje pogoršalo

Njegov glasnogovornik ranije je u ponedjeljak opovrgao pisanje Timea da premijer dobiva terapiju kisikom, ali nije želio odgovoriti na pitanje ima li upalu pluća.

Ministar vanjskih poslova Raab danas je vodio sjednicu vlade umjesto njega, ali je priznao da s premijerom nije osobno razgovarao od subote.

Iako i vlada i Johnson tvrde da se radi o rutinskim testovima, detalja o njegovu stanju je malo.Nije niti jasno kako namjerava voditi vladu iz bolnice.

Liječnici kažu da će osobi Johnsonovih godina (56) kojem deset dana ne popuštaju simptomi covida-19 vjerojatno biti ispitana razina kisika te funkcija pluća, jetre i bubrega.

Britanija nema formalni plan tko mijenja premijera ako nije u stanju obnašati dužnost.

Dok u SAD-u predsjednika može zamijeniti potpredsjednik, u Velikoj Britaniji nema formalnog zamjenika premijera koji bi preuzeo tu funkciju.

No, Downing Street je već najavio da će Johnsona zamijeniti ministar vanjskih poslova Raab ako bude potrebno. On će nastaviti voditi sjednice vlade dok je Johnson u bolnici.

Neki u Konzervativnoj stranci misle da to treba i formalno regulirati. “Raab bi morao biti službeni zamjenik”, napisao je Paul Goodman, urednik portala ConservativeHome.

Više pročitajte OVDJE.

Komentari