UKUPNO 1814 OBOLJELIH U HRVATSKOJ Preminulo 36 osoba, sedmodnevne karantene u Karlovcu, u Lici zaraženo dvoje djece

Igor Kralj / POOL / PIXSELL /

 U Hrvatskoj je od jučer potvrđeno 23 novozaraženih koronavirusom, 71 osoba se oporavila, a jedna je preminula, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

“U proteklom 24 satnom razdbolju u Hrvatskoj imamo 23 novopotvrđena bolesnika od COVID-19, što daje broj od ukupno 1814 bolesnika”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Preminulo ukupno 23 osobe

Ministar je kazao da je od jučer preminula jedna osoba.

“Riječ je o ženskoj osobi od 47 godina sa značajnim komorbiditetom u Osijeku. Ukupno imamo 36 preminulih”, rekao je Beroš.



Srednja dob bolesnika je 50,50 godina, a više je zaraženo žena (52,2 posto) od muškaraca (47,8 posto).

“Ukupno testiranih imamo 20.953, od čega 796 u zadnja 24 sata, i dalje pada postotak pozitivnih među ispitanim bolesnicima, sada je postotak 8,66”, naglasio je Beroš.

Na respiratoru je 30 bolesnika, dok je hospitaliziranih 372.

“Oporavljenih imamo 359, što je 47 više nego jučer. Kod kuće oporavljenih 241 osobu, što je 24 više nego jučer. Ukupan broj oporavljenih je 600”, istaknuo je Beroš.

U Lici šestero novozaraženih, među njima dvoje djece

U Ličko-senjskoj županiji je šest novozaraženih covidom-19, među njima je dvoje djece, rekao je načelnik županijskog stožera Vice Nekić koji je najavio da od danas informacije o stanju oboljelih daje samo županijski stožer, a da će oni koji šire dezinformacije i paniku biti sankcionirani.

Voditelj Odjela za terenske intervencuje HZJZ Aleksandar Šimunović rekao je da su na Udbini dva nova slučaja. U Korenici se radi isključivo o transmisiji unutar obitelji gdje je pet oboljelih, a četvero novooboljelih otac, majka i dvoje malodobne djece, svi su bliski kontakti prvooboljelog pacijenta iz Korenice.

Šestero novooboljelih dobrog su stanja i upućeni su u samoizolaciju.

Župan Darko Milinović je navodeći primjere dezinformacija, rekao kako nije istina da je jedna covid pozitivna pacijentica, koja je bila u stanju potpomognutog disanja, transportirana u KBC Rijeka, te da nije točno kako se bolnica u Gospiću ne zna nositi s koronakrizom.

U više je navrata rekao da političku borbu treba ostaviti za sljedeću godinu, kad će biti lokalni izbori, a da se sada svi zajedno trebaju boriti protiv zaraze, a ne plasirati vijesti koje “duboko uznemiravaju građane Gospića i Ličko senjske županije”.

Zamolio je medije da pomognu „kako u suzbijanju virusa tako i u suzbijanju dezinformacija”.

Ravnateljica gospićke bolnice Sandra Čubelić rekla je da je bolnica spremna za borbu s epidemijom, da su za pripremu ljudstva i izolacije imali dva mjeseca vremena, te da u koordinaciji s nacionalnim stožerom i KBC-om Rijeka poštuju sve protokole i naputke. Kako je naglasila “ključno je da se puste medicinski djelatnici da rade svoj posao, a panici tu nema mjesta”.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Mladen Kranjčević rekao je da je, posebno u vrijeme pandemije, opasno širenje panike i histerije. Podsjetio je da je širenje lažne vijesti kazneno djelo, jer se time remeti mir građana.

U Ličko senjskoj županiji oboljelo je 20 osoba, jedna je ozdravila. Dvije zaražene osobe su u Novalji, pet u Korenici, dok ih je na Udbini 12. Udbina i dalje ostaje u karanteni.

Dom umirovljenika u Karlovcu uveo sedmodnevne karantene

Karlovački Dom za starije i nemoćne “Sv. Antun” prešao je u petak na sedmodnevnu karantenu, što znači da će zaposleni sedam dana raditi i živjeti s korisnicima bez odlaska kući, a ministrica Vesna Bedeković poručila je iz Karlovca i ostalim domovima da bi što prije trebali početi tako raditi.

Bedeković je posjetila karlovački dom i na konferenciji za novinare upoznala javnost s najnovijom odlukom Nacionalnog stožera da se pri svakom županijskom stožeru Civilne zaštite treba osnovati jedan tim ovlašten za nadzor u sustavu socijalne skrbi. Njega će voditi pročelnici mjerodavnih upravnih odjela, a članovi će biti iz MUP-a i Državnog inspektorata te iz centara za socijalnu skrb. S tim će timovima koordinirati epidemiolozi na nacionalnoj razini.

Kad je riječ o radnoj izolaciji, Bedeković je istaknula da se ona radi po preporuci Stožera Civilne zaštite, a njihove su preporuke zapravo „obvezujuće u uvjetima epidemiološke krize i sigurnosti štićenika i zaposlenika u sustavu socijalne skrbi“.

Karlovac je s time počeo prvi, rok za prijelaz na tjedne radne izolacije još nije određen, ali to treba učiniti što je moguće prije i svagdje gdje je moguće. Radna izolacija podrazumijeva da djelatnici ne odlaze kući po sedam dana, nego ostaju ili u toj ustanovi ili na smještaju u nekom drugom izoliranom objektu uz obvezni organizirani prijevoz.

Virus je ušao u osam od oko 700 domova

„U Hrvatskoj imamo 860 domova za starije, za djecu bez roditeljske skrbi, osobe s invaliditetom ili intelektualnim i ostalim teškoćama. Virus je ušao u samo osam od oko 700 domova za starije i nemoćne. Želimo da tako i ostane i zato idemo sa sve intenzivnijim i oštrijim mjerama“, rekla je Bedeković.

Mjera zabrane posjeta u domovima za starije i nemoćne od 27. veljače, koja je teško pala i korisnicima i njihovima bližnjima, pokazala se vrlo učinkovitom jer je zbog toga, smatra ministrica, virus ušao domove mjesec i pol poslije, i to u samo osam domova.

Odgovarajući na pitanje, rekla je da u centrima za rehabilitaciju Vrlici i Stančiću djelatnici rade u dvotjednim turnusima bez odlaska kući, a ima i primjera A i B timova, u kojima po dva tjedna radi jedan tim, ali svaki dan odlaze kući, no ne miješaju se s drugim timom, koji nastupa ako oni moraju u samoizolaciju, rekla je.

O navodnom propustu da „u domu u Splitu nije bilo edukacije osoblja o infekciji koronavirusom“, Bedeković je rekla kako nema informacije o edukacijama Ministarstva zdravstva.

Poručila je na kraju svim korisnicima da naknade u sustavu socijalne skrbi neće biti obuhvaćene rezovima, da je osigurano oko dvije milijarde kuna na godišnjoj razini pa korisnici do daljnjega mogu računati na zajamčenu minimalnu naknadu, doplatu za tuđu pomoć i njegu, osobnu invalidninu i jednokratne naknade.

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne “Sv. Antun” Štefica Ljubić Mlinac rekla je da taj dom ima 225 korisnika i da se dulje ne primaju novi korisnici zbog zaštite od koronavirusa pa ih je sada 219, tako da će uz određene organizacijske postupke u samoj ustanovi biti na tjedan po 35 radnika.

„Mislim da će biti sve dobro, držite nam fige, molite za našu ustrajnost i hrabrost“, rekla je Ljubić Mlinac i zamolila štićenike i njihove obitelji za strpljenje. Zahvalila je obiteljima zaposlenika na žrtvi te istaknula da bez njihova razumijevanja to ne bi bilo moguće.

Koordinacija stožera Rijeke i okolnih gradova i općina zbog kretanja bez propusnica

Riječko Gradsko vijeće prihvatilo je u petak na izvanrednoj sjednici prijedlog odluke o utemeljenju Koordinacije stožera Civilne zaštite toga grada i okolnih gradova i općina radi slobodnog kretanja građana bez propusnica.

Tom se odlukom pristupa zajedničkoj Koordinaciji stožera Civilne zaštite gradova Rijeke i Kastva te općina Čavla, Jelenja, Klane i Viškova radi slobodnog kretanja građana između administrativnih granica tih jedinica lokalne samouprave bez propusnica.

I gradska i općinska vijeća drugih jedinica lokalne samouprave prihvatila su prijedlog o utemeljenju te koordinacije u skladu s uputom Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske.

Sporazum kojim se ukidaju propusnice za kretanje građana na području tih gradova i općina proslijedit će se Županijskom stožeru Civilne zaštite, koji će ga zajedno s procjenom epidemiološke situacije proslijediti Ravnateljstvu Civilne zaštite Republike Hrvatske na daljnje postupanje, to jest poslati Nacionalnom stožeru Civilne zaštite.

Elektroničkom poštom glasovalo je 36 vijećnika – 30 ih je bilo za prijedlog, pet suzdržano, a jedan je bio protiv, izvijestio je predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat.

Dodao je da je izvanredna sjednica hitno sazvana i održana u samo dva dana.

Pozvao je mjerodavne institucije da i one u nastavku procedure obave svoj posao što žurnije.

Komadina: Kretanja bez propusnica možda i u cijeloj županiji

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ranije je u petak izrazio zadovoljstvo stabilnom situacijom u županiji vezano za zarazu koronavirusom, najavivši kao mogućnost okrupnjavanje područja kojima bi se građani mogli kretati bez propusnica, pa i za cijeli prostor županije.

Na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite Komadina je istaknuo kako se situacija u županiji kreće u dobrom smjeru, peti dan zaredom nije potvrđen nijedan novi slučaj.

Istaknuo je kako se stoga može početi razgovarati o ublažavanju epidemioloških mjera poput ograničenja kretanja, čak i za cijeli prostor županije.

Komadina obišao županijski Crveni križ

Volontere županijskoga Društva Crvenog križa u petak je obišao primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, a ravnateljica tog društva Vesna Čavar i predsjednica Karin Kuljanić iskazale su zadovoljstvo odzivom volontera te mnogobrojnim donacijama.

Neke od aktivnosti volontera Crvenog križa su podjela paketa s namirnicama kupljenim od donacija, dostava zaštitnih sredstava, akcije darivanja krvi i dežurstva na telefonima za psihosocijalnu pomoć.

Župan Komadina zahvalio je svim volonterima na angažmanu, ističući da je humanost Crvenog križa tu stvarno na djelu i dolazi do izražaja. “Pakiraju se kutije za pomoć svim lokalnim samoupravama i onima koje Crveni križ inače obilazi i donosi hranu. Hvala Crvenom križu i svim volonterima. Ova solidarnost i nesebičnost svakog dana se sve više vidi”, rekao je Komadina.

Čavar i Kuljanić su izvijestile kako donacije dobivaju od pravnih i privatnih osoba.

“S Obrtničkom komorom PGŽ-a smo potpisali ugovor o donaciji po 21 tisuću kuna za travanj, svibanj i lipanj, a sredstva je donirao i Studenac d.o.o., od kojih smo spakirali i podijelili pakete po terenu gradskim društvima, a oni će dijeliti krajnjim korisnicima prema socijalnim kriterijima. Danas je napravljeno 250 paketa i poslani su kombijem u Vrbovsko, Delnice i Čabar te u Opatiju i prema Novom Vinodolskom”, rekla je Čavar.

Volonteri Crvenog križa PGŽ-a dostavljaju zaštitna sredstva i gradskim društvima Crvenog križa za zaposlenike i volontere. Uhodala se opskrba maskicama i rukavicama preko Crvenog križa i ne oskudijevamo. U početku smo preko Civilne zaštite dobili 2000 maskica, rekla je Čavar.

Istaknula je da gerontodomaćice i dalje rade, ali po novim higijenskim pravilima. Na akcije darivanja krvi odaziva se manje darivatelja, što je razumljivo, ali se odazivaju građani koji prvi put daruju krv, što s druge strane oduševljava, istaknula je.

Županijsko Društvo Crvenog križa ima 32 volontera, od toga na telefonu za psihosocijalnu pomoć dežura 11 volontera. Među volonterima su i novinari Robert Ferlin i Edi Prodan, koji su izrazili zadovoljstvo humanitarnim angažmanom te su pozvali i druge građane da im se pridruže.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji osam novooboljelih, ukupno 393 zaražene osobe

U Splitsko-dalmatinskoj županiji osam je novozaraženih koronavirusom, a ukupno su u toj županiji zaražene 393 osobe, rečeno je u petak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

“Od osam novooboljelih jedan je korisnik Doma za starije iz Makarske, u Splitu imamo tri novooboljele osobe, u Solinu dvije te u Hrvacama i Otoku po jednu novozaraženu osobu”, rekla je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji osam novooboljelih, ukupno 393 zaražene osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji treći dan bez novozaraženih osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji treći dan zaredom nema nijedne novozaražene osobe koronavirusom pa je oboljelih i dalje 36, u samoizolaciji je 387 osoba, dok ih je prije dva tjedna bilo 1150, istaknuto je u petak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

U protekla 24 sata testirane su 24 osobe, čime se broj testiranih popeo na 580, u samoizolaciji jei još 387 osoba, a u karanteni četiri osobe, istaknuo je načelnik tog stožera Zdravko Kelić.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji treći dan bez novozaraženih osoba

U Zagrebu 25 novoboljelih

Tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno je šest pozitivnih osoba na Zavodu za javno zdravstvo ”Dr. Andrija Štampar”, izvijestio je pročelnik Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. 20 je pozitivnih korisnika i pet djelatnika privatnog doma za starije.

ZAGREB Dvadeset korisnika privatnog doma ima koronavirus, zaraženo i pet djelatnika

Karlovačka županija čeka nalaze

U Karlovačkoj županiji je tijekom jučerašnjeg dana testirano 42 ljudi. Nalazi još nisu pristigli pa na području Karlovačke županije ostaje broj od 28 oboljelih. Policija je u protekla 24 sata utvrdila jedno kršenje samoizolacije.

Iz Kine u Karlovačku županiju stigao prvi dio medicinske opreme u vrijednosti oko 2,2 milijuna kuna; Novce su sakupili stanovnici na području županije

Zagrebačka županija ima jednog novooboljelih

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do petka do 11:00 sati evidentirano je 119 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o jednoj osobi više. Do sada je izliječeno 19 osoba, a tri su preminule.

U Varaždinskoj županiji nema novooboljelih

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa, a tri su osobe ozdravile. Ukupan broj do sada oboljelih je i dalje 32, a ozdravile su ukupno 22 osobe. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se devet osoba i dobrog su općeg stanja, dok se jedna osoba nalazi na respiratoru u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

I Međimurska županija nema novooboljelih

Međimurska županija nema novih potvrđenih slučajeva, jučer je testirano 20 osoba. Dosad je zaraženo osam ljudi, a troje od njih je ozdravilo.

U Šibensko-kninskoj hospitaliziran još jedan oboljeli

Još jedna osoba s područja Šibensko-kninske županije pozitivna je na koronavirus. Riječ je o osobi s područja Grada Knina koja je bliski obiteljski kontakt s prethodno oboljelim osobama. Ukupan broj pozitivnih na području te županije je 81.

Na kninskom području još jedna osoba zaražena koronavirusom, sada ih je ukupno 81

Hospitalizirano je 12 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru, a dva pacijenta su i dalje na respiratoru u KBC Split. U zadnja 24 sata policija je utvrdila da je jedna osoba kršila mjeru samoizolacije.

U Osijeku preminula žena 

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Goran Ivanović kazao je da je od jučer preminula žena 1974. godište. Broj preminulih je narastao je na šest. Hospitalizirano je 26 oboljelih.

Umrla 47-godišnjakinja zaražena koronavirusom, nema novooboljelih

Od jučer je testirano 90 uzoraka, nema pozitivnih rezultata. Ukupno je 108 pozitivnih u županiji, 16 je izliječenih.

U Bjelovaru još čekaju rezultate nalaza

bjelovarskoj Općoj bolnici jučer je na koronavirus testirano sedam osoba. Pet nalaza je negativno, a za preostala dva rezultati se očekuju tijekom dana. Od tih pet testirane su i, za sada jedine, dvije osobe iz Doma za starije osobe Bjelovar i oba nalaza su negativna.

Do sada, od ukupno 207 testiranih osoba, 10 ih je bilo pozitivno na koronavirus. 397 osoba je u samoizolaciji. Policija je utvrdila 37 slučajeva u kojima građani nisu poštivali mjere samoizolacije. Za sada, niti jedan korisnik Doma za starije osobe kao niti jedan zdravstveni djelatnik u županiji nije zaražen koronavirusom.

I Krapinsko-zagorska prijavila samo jednog oboljelog

U Krapinsko-zagorskoj županiji testirano je 37 uzoraka i niti jedan nije pozitivan. Ukupan broj zaraženih je 113. Jedan od njih je čovjek koji je došao iz Švicarske u vrijeme dok ta zemlja nije bila na popisu pogođenih.

Županija s najviše zaraženih na broj stanovnika: Ne smijemo tražiti krivca, to bi bila greška

Zadar: Jedan novooboljeli, 516 osoba pod nadzorom

U Zadarskoj županiji je jedan novooboljeli. Radi se o administrativnom djelatniku Ortopedske bolnice u Biogradu, suprugu djelatnice te bolnice. Trenutno je 516 ljudi pod nadzorom.

Stanje u zadarskoj Općoj bolnici je stabilno. Osam bolesnika je hospitalizirano, jedan oboljeli je na respiratoru. Deset djelatnika bolnice koji su bili u samoizolaciji su izašli iz nje.

Istarska županija prijavila jednog oboljelog

Istarskoj županiji ukupno su ispitana 62 uzorka brisa, od kojih je jedan pozitivan na koronavirus (COVID-19). Radi se o osobi u samoizolaciji, koja je boravila i radila u bliskom kontaktu s oboljelim u Italiji.

Samo jedan pozitivan na koronavirus u Istri

Jedna osoba je izliječena, što čini ukupno 47 izliječenih od koronavirusa (COVID-19) u Istarskoj županiji. Tijekom jučerašnjeg dana, terenskim uzorkovanjem i na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula, uzeto je 43 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19). Njihovi rezultati bit će poznati naknadno.

Virovitičko – podravska županija 16. dan zaredom bez novooboljelih

Prvi se jutros oglasio Stožer Virovitičko-podravske županije, koji je priopćio kako na području te županije već 16. dan zaredom nema novozaraženih od koronavirusa.

Do sada je testirano 165 osoba, za njih 163 nalaz je bio negativan. Područje naše županije i nadalje bilježi dvoje oboljelih supružnika koji više niti nemaju simptome korona virusa, ali su još uvijek u samoizolaciji, a ona im se primiče kraju, poručili su iz stožera Virovitičko-podravske županije, javlja Informativni centar Virovitice.

Komentari