U Splitsko-dalmatinskoj županiji osam novooboljelih, ukupno 393 zaražene osobe

Tom Dubravec / CROPIX

U Splitsko-dalmatinskoj županiji osam je novozaraženih koronavirusom, a ukupno su u toj županiji zaražene 393 osobe, rečeno je u petak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

“Od osam novooboljelih jedan je korisnik Doma za starije iz Makarske, u Splitu imamo tri novooboljele osobe, u Solinu dvije te u Hrvacama i Otoku po jednu novozaraženu osobu”, rekla je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

Ocijenila je da su ti podatci malo bolji od onih proteklih dana te se nadaju manjem broju novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Po njezinim riječima, pola novooboljelih su osobe koje su bile u samoizolaciji i u kontaktu s oboljelim ukućanima.

“Trenutačno je 105 zdravstvenih djelatnika u županiji u samoizolaciji, sedam je oboljelih zdravstvenih djelatnika, od kojih je troje novooboljelih – jedna medicinska sestra u Domu zdravija, farmaceutski tehničar iz privatne ljekarne i njegovateljica iz Doma umirovljenika”, objasnila je Karin.



Po njezinim riječima, iz splitskog Doma za starije u Vukovarskoj ulici pozitivna su 62 korisnika i 12 djelatnika.

“U Domu u Dicmu pozitivni su jedan djelatnik i četiri štićenika, u Domu u Makarskoj tri djelatnika i pet štićenika i u Seget Vranjicu jedan štićenik”, rekla je objašnjavajući stanje u domovima za starije u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Dodala je kako je u Domu za starije na Zenti u Splitu jučer potvrđen jedan pozitivan nalaz pomoćne djelatnice u kuhinji.

“Ona je bila je u kući i nije radila te se nadamo da tu nije napravljena velika ekspanzija virusa”, istaknula je. Kako je rekla, u Zenti su uzeti brisevi svih štićenika i djelatnika kako se ne bi ponovo slučaj iz Doma u Vukovarskoj.

Ravnatelj splitskoga KBC-a Julije Meštrović je izvijestio kako je u tom KBC-u 98 osoba s infekcijom koronavirusa, od kojih je 57 iz Doma u Vukovarskoj te deset iz ostalih domova za starije osobe u županiji.

“Trenutačno je u KBC -u Split devet osoba na respiratoru i njihovo stanje je teže i ozbiljnije”, rekao je Meštrović.

Komentari