U Hrvatskoj tek slijedi vrhunac epidemije; Stručnjaci pozivaju javnost na odgovorno ponašanje

Cropix

Opasnost od koronavirusa traje i dalje, a kulminacija se tek bliži. Sa još dvoje zaraženih u Zagrebu i dvoje u Puli, u petak se broj oboljelih od koronavirusa popeo na 31 u Hrvatskoj. Od četvero novih zaraženih osoba, jedna je došla iz susjedne zemlje.

Govoreći o spremnosti hrvatskog zdravstvenog sustava na nepredvidive situacije vezane uz utjecaj koronavirusa, Vili Beroš, ministar zdravstva je rekao kako smo “spremni reagirati novim mjerama, ako se epidemiološka situacija u Hrvatskoj pogorša”.

Broj oboljelih će rasti sljedećih dana, oko 80 posto bolesnika ima blage simptome, ali nije dobro to što neki ni ne znaju da su bolesni. “Zbog toga je potrebno izbjegavati javna okupljanja i slušati preporuke”, istaknuo je Beroš.

Podsjetio je i da su simptomi koronavirusa vrlo slični gripi, a kontaktom se u stanovništvu stvara obrana čime će se, s vremenom, imunitet stanovnika pojačati.



ČETIRI NOVA SLUČAJA U Hrvatskoj je ukupno 31 osoba zaražena koronavirusom

Optimistično je što, prema riječima Alenke Markotić, ravnateljice klinike Fran Mihaljević, dosadašnji oboljeli uglavnom imaju blage simptome bolesti. Pozitivan je znak i to što je riječ o osobama koje su došle iz inozemstva i bile u bliskom kontaktu s članovima obitelji te stoga nisu proširile virus.

Dosad je testirano oko petstotinjak osoba, a među njima je masa negativnih. Alenka Markotić je upozorila javnost da ne nasjeda na netočne informacije o tome kako se malo testira, jer su testovi, kako je naglasila “samo jedno sredstvo liječnicima da lakše ograničavaju i prate bolesnike i nisu mjera prevencije”.

Još je jednom podsjetila na to da nema potrebe za panikom, ali i zamolila hrvatske građane za odgovorno ponašanje.

Dio takvog ponašanje je i to da, ako netko zašmrca ne treba odmah ići u zdravstvene ustanove, a ako je netko bio u kontaktu s nekim tko je došao iz inozemstva ili ima neke od simptoma koronavirusa, prvo treba telefonski kontaktirati liječnika, rekla je Alenka Markotić.

Što se tiče osoba koje se nalaze i samoizolaciji, HZZO ima bazu podataka tih ljudi, a ako će biti potrebno taj će se popis dostaviti MUP-u koji će kontrolirati je li počinjen kakav prekršaj izlaska iz samoizolacije.

Beroš: Broj oboljelih će u Hrvatskoj porasti, epidemija nije na vrhuncu; Markotić: Nema potrebe za panikom

Kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, od ponedjeljka, 16. ožujka zatvaraju se sve osnovne i srednje škole na dva tjedna, rekao je u petak predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sastanka s predstavnicima Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministara.

Napomenuo je da oni roditelji čiju djecu nema tko čuvati, mogu dovesti u škole i vrtiće, gdje će ona biti zbrinuta, ali se nastava u tim odgojnim ustanovama neće održavati.

Apelirao je i na starije građane da ne izlaze iz svojih stanova i kuća, jer su oni posebno ugrožena skupina.

Kako bi umirio privatni sektor od negativnog utjecaja koronavirusa na gospodarstvo, Plenković je naglasio kako će se Vlada usmjeriti na radna mjesta. To znači, dodao je, kako će odgoditi plaćanje poreza na dohodak i na dobit i doprinose. “Dio prihoda koji će biti manji lokalnim jedinicama proračun će nadomjestiti”, istaknuo je predsjednik Vlade.

Isto tako, naglasio je, kako nema razloga za paniku i “pustošenje” trgovina kao i stvaranje zaliha u mjerama koje su disproporcionalne.

Plenković: Obustavlja se nastava u školama i fakultetima na dva tjedna. Ako djecu nema tko čuvati, mogu doći u školu

 

I ministar financija Zdravko Marić umiruje javnost u vezi opskrbe hranom te je u petak rekao kako će se sastati s proizvođačima hrane, distributerima i trgovačkim lancima.

Još je jednom napomenuo da nema potrebe za stvaranjem panike i histerije, jer će hrane na policama u trgovinama i trgovačkim centrima biti u dovoljnim količinama. “Možda neće biti baš neke određene vrste paste, ali će biti nekih drugih”, istaknuo je Marić.

Marić: Nema potrebe za panikom. Možda neće biti neke vrste pašte, ali druge će biti

Javnosti se u petak obratio i Predsjednik Zoran Milanović koji je naglasio kako ćemo u sljedeća dva tjedna manje družiti i komunicirati. Ujedno je podržao odluku Vlade o zatvaranju škola na dva tjedna.

Milanović: Trebat ćemo se manje družiti i manje komunicirati s drugim ljudima u sljedeća dva tjedna

Komentari