Plenković: Obustavlja se nastava u školama i fakultetima na dva tjedna. Ako djecu nema tko čuvati, mogu doći u školu

Damir Krajac / CROPIX

U Banskim dvorima održan je sastanak premijera Andreja Plenkovića s Nacionalnim stožerom civilne zaštite i ministrima u vezi situacije s koronavirusom. Nakon toga dao je izjavu za medije.

“Pozivam sve na odgovornost i na pažljivo slušanje uputa naših zdravstvenih djelatnika i epidemiologa. Stožer će nastaviti sa svim aktivnostima kao i do sada. Čuli ste jutros na konferenciji za medije Nacionalnog stožera da imamo 31 slučaj. Ono što je dobro je da su svi ti slučajevi generirani dolaskom iz nekih od drugih zemalja u kojima je epidemija prisutna i da su uglavnom zadržani na bliskim kontaktima. To je dobar znak. Mjere smo počeli poduzimati još skoro prije dva mjeseca”, rekao je Plenković.

“Nema razloga za paniku i masovne odlaske u trgovine i prikupljanje zaliha. Ministar Zdravko Marić nakon ovog sastanka ima sastanak s gospodarstvenima, s predstavnicima maloprodajnih lanaca, kako bismo građanima uputili poruku da nema razloga za paniku, za stvaranje zaliha u mjerama koje su disproporcionalne”, rekao je premijer.

Vlada će se fokusirati na radna mjesta. “Bez ikakvih dilema odgodit ćemo plaćanje poreza na dohodak i na dobit i doprinosa. Dio prihoda koji će biti manji lokalnim jedinicama proračun će nadomjestiti”, rekao je Plenković.



“Ono što čujemo od naših stručnjaka je da je oko 2,5 posto od ukupno zaraženih ljudi u svijetu je mlađe od 20 godina. Donijeli smo odluku da se stane s nastavom na dva tjedna i u osnovnim i srednjim školama”, poručio je.

“Od 1 do 4 razreda učenici će pratiti nastavu putem posebnih emisija na HRT-u te putem Sportske televizije. Za više razrede radimo na online nastavu”, pojasnio je.

“Apeliramo na starije sugrađane da budu posebno oprezni, da se što manje izlažu jer su oni posebno ugrožena skupina. To su najnovije informacije i važno je da javnost bude upoznata.”

“Što se tiče vrtića i fakulteta, ista je logika kao i u osnovnim i srednjim školama. Oni roditelji koji nisu u mogućnosti priskrbiti da neko brine o djetetu od ponedjeljka, mogu dijete dovesti u školu.”

Dakle, škole i vrtići će raditi i svatko tko nema drugu mogućnost može dijete dovesti u te ustanove, ali nastava se neće odvijati.

“Kontinuirano vodimo razgovor s trgovačkim lancima. Dat ćemo sve od sebe da osiguramo normalno funkcioniranje i gospodarskog sustava i distributivnih lanaca. Ako je neka polica ispražnjena nemojmo dovoditi u pitanje stanje zaliha”, dodao je ministar financija Zdravko Marić.

“Izbori u HDZ-u će se po svemu sudeći održati prema planu. Važno je da imate na umu da imamo relativno male izbore”, zaključio je Plenković.

ČETIRI NOVA SLUČAJA U Hrvatskoj je ukupno 31 osoba zaražena koronavirusom

Komentari