ŠOK ZA ŠOKOM Ovršeni prijevoznik o kojem smo pisali zatražio odgodu naplate. Pročitajte što su mu odgovorili.

Facebook

Nihad Mujić, vlasnik tvrtke EDI LOGISTIC d.o.o., koji nam je u nevjerici javio da mu je u jeku krize izazvane korona virusom FINA blokirala račun i izvršila prisilnu naplatu po sudskoj odluci od prošle godine, danas je doživio još gore iznenađenje.

Mujić, čiju smo priču objavili jučer, potaknut velikim obećanjima od strane Vlade koja kaže kako čini sve da bi pomogla hrvatskim poduzetnicima u nevolji, poslao je upit Hrvatskoj gospodarskoj komori sa zamolbom da mu se račun odblokira, a naplata odgodi za neka bolja vremena.

“Kako da platim radnika?”

“Napominjem da sam već 2 mjeseca prisilno u Njemačkoj na poslovima prijevoza sa 4 kamiona ali samo radim sa dva zbog toga što su mu dva vozača od straha za svoj život što je i razumljivo-otišla u Hrvatsku.

Sada nakon ove prisilne naplate, više nisam u mogućnosti plaćati ni gorivo, ni cestarinu a ni plaću i dnevnice za sebe i preostalog radnika koji još radi kao ni plaće za radnike koji su otišli iz firme.



Je li baš bilo potrebno na taj način sada u ovim teškim trenucima to uraditi ako sama Vlada preporuča i donosi mjere (u prilogu) za spas gospodarstva i radnih mjesta u Hrvatskoj?

Molimo Vas da na neki način izvršite deblokadu financijskih sredstava da firma može donekle funkcionirati a sama prisilna naplata  da se odgodi nakon završetka ove grozne situacije za sve nas”, zamolio je naš sugovornik.

Odgovor iz HGK ne samo da Nihadu Mujiću nije donio ništa konkretno, nego je u potpunosti ignorirao njegovu zamolbu za deblokadom:

Odgovor kao hladan tuš

“Obavještavamo vas da je Hrvatski sabor u četvrtak, 19. ožujka prihvatio Vladin paket zakona za pomoć gospodarstvu pogođenom epidemijom koronavirusa vrijedan gotovo 30 milijardi kuna. Paket zakona sadrži ukupno 63 mjere kojima je glavni cilj očuvanje radnih mjesta i isplate plaća (u prilogu).

Objavljivanje uvjeta i kriterija za ostvarenje pojedinih mjera očekuje se uskoro na službenim mrežnim stranicama nadležnih ministarstava. Prema sadašnjim najavama, prva mjera koja će stupiti na snagu je iz nadležnosti Ministarstva rada i mirovinskog sustava  a radi se o pravu na pomoć od najviše 3250 kuna po radniku za koju će se zahtjevi predavati on-line, elektroničkom poštom (e – mail) ili u nadležnu službu Zavoda za zapošljavanje prema sjedištu poslodavca”.

Komentari