OVO JE NEVJEROJATNO Nazvao nas je jedan poduzetnik. Država mu je upravo ‘pomogla’ ovrhom od 70 000 kuna.

Otvoreno.hr

Prateći medije i izjave ministra financija koji empatično tvrdi kako se čini sve kako bi se pomoglo privatnom sektoru i malim poduzetnicima o kojima na mnoge načine svi ovisimo, stječe se dojam da je država uistinu upregnula sve alate kako bi im u ovoj kriznoj situaciji pomogla.

No, slučaj autoprijevoznika iz naše priče potvrdit će da to i nije baš tako. Nihad Mujić, vlasnik tvrtke EDI LOGISTIC d.o.o., javio nam se iz Njemačke u koju je, kaže, otišao zaraditi za sebe i svog jedinog preostalog radnika jer je bez dvojice već ostao. Veselio se izjavama o zaštiti poduzetnika u Hrvatskoj koji su se zbog korona virusa našli u bezizlaznoj situaciji, no onda je kao pljuska stigla vijest o blokadi njegovog računa:

Čini sve da zadrži radnika. Država je rekla “nećeš”

“Šokiran sam. Riječ je o presudi koja je donesena 26. studenog 2019. godine. Ta presuda nigdje nije oglašena, niti ju je primio moj odvjetnik. No, to suca nije spriječilo da je upravo sada pošalje u FINU na izvršenje koja je, naravno, automatski sjela na račun tvrtke. Uzeli su mi 40 000 kuna, a uzet će još 30 000.”, u nevjerici nam Mujić.

Kaže kako je na računu imao dovoljno za platiti radnika, poreze, prireze i sve ono što poduzetnici moraju podmiriti:



“Nisam jedini poduzetnik koji je ovih dana ovršen”

“Proći će i ovo, ja ću to sve nekako uspjeti i neću nikome ostati dužan. Muči me što sam čuo da nisam jedini i da su mnogima ovrhe puštene sada, u najgore vrijeme. Ponavljam, ovo nije friška presuda i nije mi jasno da se sa tim nije moglo pričekati. Zabrinut sam za moje kolege obrtnike koje će ovo dotući do koljena”, objašnjava nam naš sugovornik.

Nihad Mujić kaže kako je imao pravo na žalbu, no obzirom da odluka nije došla do odvjetnika, ta mogućnost nije niti iskorištena:

“Zarobljen” u Njemačkoj

“Do suda je došlo zbog krivotvorenih računa koje su mi pokušali dva puta naplatiti, i to su očigledno i uspjeli. Znali su da ne bi uspjeli s presudom, zato i nismo dobili mogućnost žalbe”, tvrdi Mujić koji nam prilažući nam na uvid presudu i ovrhu FINA-e uz napomenu da je višestruko nemoćan jer zbog uvedenih mjera ograničenja kretanja i činjenice da bi bio u karanteni – ne može doći riješiti svoj problem.

Komentari