SDP VAM ČESTITA DAN ŽENA ‘To je posao za iskusne, ne za eksperimente’

Darko Tomas / CROPIX

Dio programa SDP-a usmjeren je na ideologiju i svjetonazor, a u fokusu je i jačanje položaja i ravnopravnost žena. Paradokslano tome, među deset koordinatora izbornih jedinica nema niti jedne žene. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić imao je više nego zanimljivo objašnjenje za tu situaciju.

“Koordinatorstvo nije za eksperimentiranje. Taj posao moraju obaviti dokazani operativci na terenu. Ivana Marković, kao i ostale kolegice, svakako će dobiti svoju šansu, jer ja istinski vjerujem u rodni paritet i da ženama treba dati priliku svugdje gdje mogu dati konkretan doprinos”, rekao je Bernardić.

A kakav je stav predsjednika države?

Predsjednik RH Zoran Milanović ustvrdio je u petak da se bez javnog sektora i države koja može izvršiti pritisak, među ostalim i putem kvota, ne može govoriti o ravnopravnosti spolova, ocijenivši da je potrebna takva pozitivna diskriminacija.

“Bez kvote od 40 posto nema šanse. Država to mora nametnuti. Kvote, zakoni, ali i javni sektor u kojem je zaposleno 260.000 ljudi. Ništa bez javnog sektora, bez pritiska i sile koju država i oni koji je vode i imaju glavnu riječ mogu napraviti”, zaključio je Milanović na događaju ‘Zazvoni za ravnopravnost spolova’.



Milanović o ravnopravnosti spolova: Bez pozitivne diskriminacije, pod patronatom države, nema pomaka

“Bez te pozitivne diskriminacije, pod patronatom države, nema pomaka. Ne ide na lijep način, ne ide na nagovaranje. Kao što smo i učinili, a to je kasnije prešlo i u hrvatski zakon, a ne samo u stranačke statute, naprosto natjerati određene faktore u društvu da se tako ponašaju. Bez države, kada je riječ o ravnopravnosti spolova, ništa”, dodao je.

Međutim, o kvotama najčešće razmišljaju samo oni bez dana radnog staža u realnom sektoru, jer kvote su uvrede za sve žene. To je kao da zdravoj osobi daješ štake da hoda od točke A do točke B. Kako kvote funkcioniraju može se vidjeti u skandinavskim zemljama gdje je većina žena po kvotama zaposlena jedino u javnom sektoru, jer imaju manju konkurenciju nego u privatnom.

Milanović bi uveo kvote za žene, a u njegovom uredu ima ih manje od trećine

Komentari