SDP-ovi gradonačelnici predstavili mjere za pomoć građanima i gospodarstvu. Među njima i gradonačelnik Čakovca koji se nedavno proslavio ‘otkrićem’ dostave

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

SDP-ovi gradonačelnici Čakovca, Umaga, Trogira, Koprivnice i Vrbovca te načelnica Omišlja predstavili su u subotu, na virtualnom okruglom stolu, mjere koje poduzimaju na lokalnoj razini kako bi pomogli građanima i gospodarstvu suočenim s krizom izazvanom epidemijom koronavirusa.

Prema riječima čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača, u tom su gradu posegnuli za jednokratnom financijskom pomoći građanima pogođenim krizom. Također, građane i poduzetnike su oslobodili od plaćanja najma prostora, korištenja javnih površina, odvoza smeća i komunalne naknade, spomeničke rente, roditelje od plaćanja vrtića, muzičke škole, produženog boravka, a neće obračunavati ni kamate, niti će vršiti ovrhe. Gradonačelnik je istaknuo i kako će donirati svoju plaću za ožujak za kupnju laptopa djeci, te planira ukinuti vijećničke naknade i uskrsnice za gradske djelatnike, kojima će se također smanjiti plaće.

Podsjetimo, Stjepan Kovač nedavno je postao medijska zvijezda kad je ‘otkrio’ kako funkcionira sustav dostave.

DAJTE MU NOBELA ZA EKONOMIJU! SDP-ovac otkrio kako funkcionira dostava!



Umaški gradonačelnik smanjio plaće zaposlenima

Načelnica Omišlja Mirela Ahmetović kao antikrizne mjere navela je oslobođenje od plaćanja vrtića i produženog boravka u školi, odgodu prisilnih naplata i iseljenja, zateznih kamata, odgodu naplate naknada za poslovne prostore, zakupnina javnih površina za terase i montažne objekte, komunalne naplate i računa poduzetnicima koji su zbog svoje orijentacije na turizam najviše pogođeni. Osobama koje su dobile koncesiju za korištenje pomorskog dobra odgodit će plaćanje na tri mjeseca, kao i prisilnu naplatu, a neće obračunavati ni zatezne kamate, rekla je.

Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese naveo je da su smanjili plaće u gradskoj upravi i gradskim ustanovama za 11 posto, a gradonačelniku i zamjenicima za 50 posto. Prikupljeni novac služit će kao fond za pomoć onima s najvećim financijskim problemima. Odgođeno je plaćanje komunalne naknade i komunalnih doprinosa, uvedena mjera besplatnog parkinga, te su gradske parcele ustupljene za poljoprivredu. Grad je pomogao hitnoj pomoći kupnjom respiratora u iznosu od 170 tisuća kuna.

Oslobađanje od plaćanja vrtića, komunalne naknade, zakupa…

Gradska uprava Trogira građanima i poduzetnicima pomaže tako da ih je oslobodila plaćanja vrtića, sportske klubove plaćanja članarine dok traje zabrana sportskih natjecanja, te je povećana jednokratna pomoć, a gradonačelnik Ante Bilić rekao je i da će sve koji ostanu bez posla osloboditi komunalne naknade. Oslobodili su poduzetnike od plaćanja zakupa javnih površina, a ni prostor na tržnicama neće se morati plaćati. Plaće u gradskoj upravi smanjene su za 10 posto, dužnosnicima za 15 posto, a ušteđeni novac poslužit će za očuvanje standarda sugrađana.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić rekao je da su osmislili mjere teške 10 milijuna kuna. Plaće gradonačelniku i zamjenicima smanjene su za 15 posto, a 10 posto djelatnicima grada, ukida se vijećnička naknada i naknada upravnim i nadzornim odborima, roditelje se oslobađa od plaćanja javnih i privatnih vrtića, obrta dadilja, a one koji su ostali bez posla oslobađa se odvoza otpada i komunalne naknade. Svim poduzetnicima koji su zatvoreni neće se naplaćivati korištenje javnih površina, otpad ni varijabilni dio u cijeni vode.

Na virtualnom okruglom stolu “Mjere koje SDP provodi na lokalnoj razini za pomoć građanima i gospodarstvu” vrbovečki je gradonačelnik Denis Kralj kazao je kako su za građane toga grada predložene mjere poput oslobođenja od plaćanja vrtića, te komunalne naknade građana koji će ostat bez posla, stoji u priopćenju SDP-a.

Komentari