‘Potres u Zagrebu ogolio je svu bijedu upravljanja glavnim gradom. Gdje je tu plan, gdje je tu strategija, gdje je tu vizija razvoja?’

Osnivač udruge poreznih obveznika Davor Huić komentirao je posljedice potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka. Smatra i da je potres otkrio kako se uistinu upravlja glavnim gradom.

“Potres u Zagrebu ogolio je svu bijedu upravljanja našim glavnim gradom. Gdje je tu plan, gdje je tu strategija, gdje je tu vizija razvoja?

Sad kad se priča o obnovi grada nakon potresa, ne bi se smjela propustiti prilika da se malo stane, napravi korak unazad i promisli o tim stvarima – kakav grad želimo/trebamo, što i gdje graditi, kako planirati širenje i razvoj?

Sada je prilika da umjesto popravljanja statike par zgrada u Donjem gradu, napravimo nešto ambicioznije, napravimo neki iskorak prema rješavanju strukturnih problema – kao što je npr. problem pruge koja dijeli grad u dva dijela, zauzima vrijedan prostor u samom središtu grada, i forsira razvoj istok-zapad.



Gore od 15 sekundi drmanja potresa je Bandićevo drmanje Zagrebom desetljećima, krajnje je vrijeme da odstupi

Sviđa mi se ovaj plan oko Gredelja. To mi se čini tip intervencije u prostor koji je promišljen, suvisao, rješava niz problema razvoja grada i otvara skroz nove perspektive.
Prvo, rješavaš pitanje povezivanja središta Zagreba i juga – notorni problem koji postoji već 150 godina, od kada je pruga sagrađena, i kada je išla južnom periferijom. Par novih koridora sjever-jug u samom centru grada sigurno bi pomoglo u rješavanju prometnih gužvi.

Drugo, iskorištavaš ogroman prostor nadomak centra grada. Kad gledaš mapu Zagreba ili snimke iz zraka, ne možeš ne vidjeti tu ogromnu mrlju u samom središtu grada, južno od Branimirove, između autobusnog i željezničkog kolodvora. Ali to je ujedno i prilika, Gdje još imaš mogućnost izgradnje jednog novog centra gravitacije na samo deset minuta hoda od Jelačić placa? Tu imaš priliku razviti milijun kvadrata korisnog prostora (bio on stambeni, poslovni ili javni), i planirati ga od početka kao neki novi kvart, samo na par koraka od centra.

Treće, to je prilika za preseliti dio javnih institucija (vlade i ministarstava možda) iz oronulih i nepraktičnih prostora raštrkanih po cijelom Zagrebu, i dobiti ih sve na jednom mjestu. To bi sigurno povećalo efikasnost vlade, smanjilo troškove komunikacije i održavanja, a možda udahnulo i neku novu energiju – inspirativan prostor može imati taj efekt novog početka, reinvencije. (Pada mi na pamet nova zgrada njemačkog parlamenta u Berlinu.)

(VIDEO) Kontroliranom eksplozijom skinut dio sjevernoga tornja Zagrebačke katedrale

Četvrto, trenutno smo u krizi zbog korone, sve je stalo. Pad ekonomske aktivnosti je strašan i trebat će nam neko vrijeme da se izvučemo iz krize. Ovakav projekt mogao bi dati ekonomiji taj jedan dodatni poticaj u razdoblju od 10-tak godina. Pričamo o investiciji od par milijardi kuna.

Peto, projekt ne mora biti veliko opterećenje za proračun. Development se može financirati dobrim dijelom iz privatnih izvora, neki ozbiljan privatno vođeni investicijski fond, u kojem mogu sudjelovati i mirovinci možda (eto im prilika da ulože u nešto profitabilno i dugoročno održivo). Država i grad sudjeluju s prostorom. Za dio koji je javni (dizanje pruge), mogu se povući sredstva i iz EU fondova.

Sounds like a plan!”

Potres u Zagrebu ogolio je svu bijedu upravljanja našim glavnim gradom. Gdje je tu plan, gdje je tu strategija, gdje je…

Gepostet von Davor Huić am Samstag, 18. April 2020

Komentari