Plenković: U cijelosti podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući i Krim

Screenshot HRT

Hrvatski premijer Andrej Plenković u dvodnevnom je posjetu Ukrajini gdje će sudjelovati na Inauguracijskom samitu Krimske platforme u Kijevu.

Po dolasku u Kijev hrvatski premijer susreo se s bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom. Razgovarali su o situaciji u regiji. U ponedjeljak su predviđeni su susreti premijera s predsjednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Inauguracijski summit Krimske platforme, na kojem će sudjelovati i hrvatski premijer, okupit će predstavnike čak 45 zemalja i međunarodnih organizacija. U Kijev dolazi 13 šefova država i vlada, piše HRT.

Među glavnim temama summita bit će zaštita lokalnog stanovništva, sprječavanje kršenja ljudskih prava, osiguravanje sigurne plovidbe Crnim morem kao i zaustavljanje militarizacije Krimskog poluotoka od strane Rusije.



Inače, Krimska platforma je diplomatska inicijativa kojom se ponovno želi usmjeriti fokus međunarodne zajednice prema problemu ruske aneksije Krima i pritisnuti Rusiju da sjedne za pregovarački stol. Međutim ruske vlasti komentiraju kako pokušaji vraćanja Krima nisu legalni i kažu kako je u pitanju agresija prema Ruskoj federaciji i to pravdaju rezultatima referenduma iz 2014. koji su bojkotirali Ukrajinci i Tatari.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u Kijevu da Hrvatska u cijelosti podržava teritorijalni integritet Ukrajine nakon sastanka s bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, a obojica se nadaju da će nova Krimska platforma pomoći u rješavanju problema te istočnoeuropske zemlje.

“Drago mi je da sam ponovno u Kijevu. Sutrašnji sastanak Krimske platforme jedna je važna inicijativa koja ima za cilj okupiti brojne aktere međunarodne zajednice, najprije da se emancipira pitanje Krima, naravno uz druga okupirana područja – Donjeck i Luhansk.

S te strane pozicija Hrvatske je jasna – mi u cijelosti podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, želimo vidjeti što se zajednički može učiniti kako bi se premostila teška situacija ljudi koji tamo žive ali i politički i pravni aspekti ove teme”, poručio je Plenković.

Zelenskij će u ponedjeljak predstaviti Krimsku platformu – novi, međunarodni koordinacijski format, čiji je cilj poboljšanje učinkovitosti međunarodnog odgovora na aneksiju Krima, odgovor na rastuće sigurnosne izazove, sprječavanje daljnjeg kršenja ljudskih prava te osiguranje zaštite žrtava, navodi se u vladinom priopćenju.

Platforma će djelovati na razini predsjednika država i vlada, ministara vanjskih poslova, međuparlamentarnih skupina i mreže stručnjaka.

Tijekom samita predviđeno je usvajanje zajedničke deklaracije o potvrđivanju posvećenosti neovisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine i postavljanju okvira međunarodne politike prema Krimu.

Samit se održava uoči 30. obljetnice neovisnosti Ukrajine, a očekuje se dolazak oko 40 stranih delegacija, navodi se na službenoj stranici ukrajinskog predsjednika.

S premijerom putuju šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman i ministar obrane Mario Banožić.

“S Ukrajinom će se vratiti život na Krim”

Nekoliko dana uoči Inauguracijskog samita Krimske platforme, Zelenskij je rekao da će se “s Ukrajinom vratiti život na Krim”.

U okviru Krimske platforme trebao bi se razmotriti status krimskih Tatara, odgovoriti na militarizaciju poluotoka, raditi na oslobađanju više od stotinu ukrajinskih političkih zatvorenika, rekao je ukrajinski predsjednik i dodao da je za “napredak” u potonjem pitanju nužan razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Odnosi Kijeva i Moskve napeti su od ruske aneksije Krima 2014. godine. U sukobima ukrajinskih snaga i proruskih separatista koji su uslijedili poginulo je više od 13.000 ljudi.

Sedam godina od aneksije Krima, Sjedinjene Države i Europska unija stoje uz Ukrajinu i nastavljaju produljivati sankcije Rusiji.

Inauguracijski summit Krimske platforme održava u kontekstu dovršavanja plinovoda Sjevernog toka 2, kojim će Ukrajina izgubiti monopol na tranzit plina u Srednju Europu, velike prihode, ali i sredstvo diplomatskog pritiska na Rusiju.

Ukrajinu je posjetila i njemačka kancelarka Angela Merkel koja umiruje Zelenskog uz obećanja kako neće dozvoliti da Rusija koristi “plin kao geopolitičko oružje protiv Ukrajine” te da će u tom slučaju zajedno sa SAD-om Rusiji uvesti sankcije.

Komentari