Merkel uvjerava Zelenskog kako Rusija neće korististiti plin ‘kao oružje’

Screenshot Youtube/Phoenix

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetila je danas Kijev i sastala se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, a tema je sporni Sjeverni tok 2.

I dok Njemačka s Rusijom dogovara nastavak izgradnje Sjevernog toka 2, u Ukrajini vlada opravdana zabrinutost.

Sjeverni tok 2, podmorski je plinovod u Baltičkom moru koji je pred završetkom, a izravno će povezivati Rusiju i Njemačku. Ukrajina time ostaje bez najmanje 1,5 milijarda dolara na godinu, koliko sada dobiva za tranzit ruskog plina preko svog teritorija, a također ostaje i bez sredstva diplomatskog pritiska na ruskog takmaca.

Opasno geopolitičko oružje Kremlja

“Propitujemo taj projekt isključivo u smislu sigurnosti i smatramo ga opasnim geopolitičkim oružjem Kremlja”, rekao je Volodimir Zelenski na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Angelom Merkel.



“Nitko ne može nijekati da će najvećim rizicima zbog dovršetka Sjevernog toka 2 biti izložena Ukrajina”, dodao je.

Merkel je pokušala je još jednom umiriti Kijev, rekavši da je postignut dogovor sa Sjedinjenim Državama uz uvjet da se Moskva neće koristiti njime za slabljenje Ukrajine i uz uvjet da produlji ugovor o provozu plina nakon 2024.

Podsjetila je i kako je u petak u Moskvi zatražila od ruskog predsjednika Vladimira Putina da se produljenje “ugovor o provozu ruskog plina kroz Ukrajinu koji istječe 2024.”. Rekla je i kako je “suglasna da se plinom ne smije koristiti kao geopolitičkim oružjem”.

Naglasila je i kako razumije “veliku zabrinutost” Zelenskog, istaknuvši da Berlin ima “posebnu odgovornost” u vezi s time. Obećala je i kako će prema dogovoru s amerikancima uvesti sankcije Rusiji ako se “plin bude koristio kao oružje”.

No Zelenski ustraje kako je dosad o produljenju tranzitnog ugovora čuo “tek općenite stvari”.

Valja razumjeti i ukrajinsko nepovjerenje prema međunarodnim ugovorima i obećanjima koji su višestruko prekršeni prilikom zbivanja 2014. kada se dogodila ruska aneksija Krima i nikad potvrđena intervencija u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

Naime, Ukrajini su prilikom odricanja nuklearnog oružja 1994. godine, Rusija, Velika Britanija i SAD obećale poštivanje teritorijalne cjelovitosti i samostalnosti, nenapadanje te garanciju pomoći u slučaju da se Ukrajina nađe kao agresije.

Ne samo da prema tom sporazumu izravne pomoći Ukrajini nije bilo, već je i sama država potpisnica sporazuma Rusija, ugrozila ukrajinsku teritorijalnu cjelovitost.

Komentari