LUBENICE, PROSVJEDI, BOMBARDIRANJE Ovo su incidenti koji su se dogodili na Markovom trgu, a sada su uveli ograničenje slobode kretanja

Na Trgu sv. Marka gdje je u ponedjeljak ujutro ranjen policajac, od sinoć je vidljivim preprekama privremeno ograničena sloboda kretanja građana dok se u dijalogu s ustanovama koje funkcioniraju na tom prostoru ne pronađe trajnije rješenje, doznaje se u MUP-u.

Slobodu kretanja policija je ograničila temeljem članka 51 Zakona o policijskim poslovima i ovlastima kojim joj se daje ovlast privremenog ograničavanja pristupa i kretanja na određenom prostoru ili zadržavanja ljudi iz različitih razloga koji uključuju i osiguranje štićenih osoba, objekata i prostora, pojasnili su u MUP-u.

Ta ovlast policije na Trgu sv. Marka primjenjivat će se dok se ne pronađe trajnije rješenje u dijalogu s ustanovama koje funkcioniraju na tom prostoru, a to su Vlada, Sabor, Ustavni sud i crkvene vlasti.

Primjena članka 51 Zakona o policijskim poslovima i ovlastim u praksi znači da građani više ne mogu dolaziti na Markov trg. Kretanje osobama bit će odobreno onim osobama koje imaju opravdan razlog da uđu u tu štićenu zonu.



Ograničenje je uvedeno i medijima koji sada ne mogu pristupiti ministrima, a ulazak u Sabor im je zakompliciran.

Božinović uvodi nova ograničenja za medije: Nakon akreditacija, ukida se i pristup Saboru i ministrima?

Incidenti na Markovom trgu

S obzirom na ovaj potez vladajućih, podsjetimo što se sve proteklih godina dogodilo na Markovom trgu, a da vlasti nisu ukinule slobodu kretanja ljudima i medijima na tom trgu.

Prije 12 godina, 2008. godine, 34-godišnji branitelj Robert Kralj nezadovoljan jer je odbačen njegov zahtjev za status vojnog invalida, zabio je svoj Yugo 45 u službeni ulaz u Sabor.

U svibnju 2015. kulminirao je višemjesečni šatoraški prosvjed iz Savske. Prosvjednici su neprijavljeno zasjeli na trg između zgrada Vlade i Sabora, nakon čega je uslijedio je noćni sukob s interventnom policijom, a prosvjednici su se povukli u Crkvu. Kasnije tog dana svi su se ipak mirno razišli.

Prije dvije godine, aktivistica Iva Anzulović došla je s kantama punim izmeta pred Vladu i pred policijom prosula izmet na ulaz. Izmet je, kaže, bacila zbog izgubljene arbitraže u slučaju Gavrilović. Nakon toga odvedena je u policijsku postaju.

Prije nešto više od mjesec dana eurozastupnik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić dovezao se s kombijem punim lubenica pred Baske Dvore i iskrcao ih upozoravajući na neravnopravan položaj hrvatskih poljoprivrednika.

Na kraju, podsjetimo da je 7. listopada 1991. JNA raketirala i teško oštetila Banske dvore, a novinari su mogli netom nakon toga pristupiti objektu.

Komentari