Božinović uvodi nova ograničenja za medije: Nakon akreditacija, ukida se i pristup Saboru i ministrima?

Josip Regovic/PIXSELL/ilustracija

Nakon stravičnog događaja i pucnjave na Markovu trgu, istraga i reakcije idu dalje.

U ponedjeljak navečer ministar Unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je i moguće zatvaranje Markova trga, ali i zabranu pristupa za medije i novinare.

“Policija uvijek ima mogućnost ograničiti slobodu kretanja, ali slijede nam razgovori sa Saborom, Vladom, Ustavnim sudom. Tamo je i crkva i građani koji žive u tom dijelu grada. Automobili sad prolaze jer nema mogućnosti da se prolazi drugom ulicom zbog radova”, rekao je Božinović.

Najavio je i novi, stroži režim ispred zgrada Vlade i Sabora.



“Tu će sigurno biti novi, striktniji režim. Ovo večeras i sutra je privremeno, tek se trebamo dogovoriti i odlučiti se za jednu od opcija koju je predložila policija nakon onog slučaja s lubenicama”, rekao je.

Hoće li novinari ubuduće moći pristupiti ministrima, pitali su ga novinari.

“Mislim da ne, to je i zbog njihove sigurnosti“, odgovorio je Božinović.

Nastavak ograničenja

Tako će se, prema svemu sudeći, nakon što je (navodno) zbog koronavirusa ukinuto novinarsko akreditiranje, sada onemogućiti bilo kakav pristup medija ministrima i premijeru, zgradi Vlade, saborskim zastupnicima i sabornici.

Podsjećamo, prema odluci Hrvatskog sabora od 17. ožujka 2020., na snazi su sljedeće odluke:

– Pristup zgradi Sabora omogućen je isključivo stalno akreditiranim predstavnicima
medija.

– Predstavnicima medija omogućeno je ograničeno kretanje po zgradi Sabora na
sljedeći način:

  • kada ne prate sjednice radnih tijela u protokolarnim dvoranama, predstavnici medija upućuju se na boravak u novinarskoj sobi i u predvorju Bašćanske ploče uz poštivanje preporučenih udaljenosti;
  • prilikom praćenja sjednica radnih tijela, predstavnici medija, a osobito snimatelji i fotografi u svom radu poštivat će minimalnu
  • udaljenost od 1,5 metara;
  • zabranjeno je svako okupljanje i zadržavanje na hodnicima i predvorjima protokolarnih dvorana i Sabornice;
  • zabranjeno je svako uzimanje izjava i snimanje stand-upova unutar i ispred dvorana u kojima se održavaju sjednice radnih tijela i drugih protokolarnih dvorana;
  • ukidaju se sve trenutačne skupne pozicije za uzimanje izjava zastupnika (predvorje Sabornice, predvorje Bašćanske ploče);
  • HRT-u je i nadalje omogućena stalna pozicija u niši lijevo od glavnog stubišta;
  • ostalim TV kućama naizmjenično je i nadalje omogućena stalna pozicija u niši desno od glavnog stubišta;
  • predstavnicima medija nije omogućen ulazak i boravak u službenim prostorijama i uredima zastupnika i službenika;

Tehničko osoblje medija dužno je kontaktirati Službu za medije ([email protected]) za bilo kakve planirane izvanredne radove u zgradi.

Tiskovne konferencije i izjave za medije organiziraju se isključivo u dvorani Ivana Kukuljevića u prizemlju zgrade uz prethodnu najavu Službe za medije, i to na sljedeći način:

  • uz poseban razmještaj sjedenja uklj. preporučenu minimalnu udaljenost;
  • vodi se briga o higijeni mikrofona;
  • zabranjeno je postavljanje bilo kakvih uređaja za snimanje ili dodatnih mikrofona na govornicu, osim već postojećeg;
  • osiguran je sustav razglasa i audio izlaza;
  • bez prethodne najave, uzimanje pojedinačnih izjava zastupnika preporučuje se ispred zgrade Sabora.

Opasnost za demokraciju

Iako je stravična pucnjava u kojoj je ranjen policijski službenik i preminuo napadač događaj bez presedana, upitno je koliko je nužno zabraniti pristup novinarima i u potpunosti blokirati trg s najvažnijim institucijama u državi i njezinim glavnim i najodgovornijim ljudima. Vlaho Orepić je u utorak izjavio da se to nikako ne bi smjelo provesti, a mnogi novinari i političari kreću u obranu demokracije i novinarskih sloboda.

“Predlažem dodatnu mjeru, da se ministrima više ne smije ni e-mail upućivati, a kamoli ih zvati na telefon. Ministri smiju samo drugima poslati e-mail, kad žele i što žele u njima napisati. Ministri su najugroženija vrsta na kugli zemaljskoj, pred izumiranjem”, ironično je na Facebook-u napisao kolumnist i publicist Zvonimir Despot.

Političar iz liberalne opcije Fokus i bivši dogradonačelnik Svete Nedelje Davor Nađi, također je na društvenoj mreži iskazao nezadovoljstvo ovakvim najavljenim potezima ministra policije.

“Plenković svaku nepovoljnu situaciju koristi isključivo za vlastitu političku korist, pa kako je korona krizu koristio da pozove urednike medija na sastanak, tako i ovu situaciju koristi da se udalji od novinara kada mu to odgovara. Siguran sam da se Markov trg može sigurnosno riješiti i bez udaljavanja novinara od vlade. Veća sigurnosna zaštita najviših državnih institucija DA, ali bježanje od medija i javnosti NE”, napisao je Nađi.

 

Plenković svaku nepovoljnu situaciju koristi isključivo za vlastitu političku korist, pa kako je korona krizu koristio…

Objavljuje Davor NađiPonedjeljak, 12. listopada 2020.

Komentari