UŽIVO U Hrvatskoj 1886 novih slučajeva zaraze; Capak: Ljudi koji su preboljeli Covid trebaju nositi masku, tako će biti i nakon cijepljenja

Stožer/Emica Elvedji/PIXSELL

U protekla 24 sata zabilježeno je 1.886 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas 22.124. Među njima je 2.629 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 277 pacijenata. U protekla 24 sata oporavile su se 3.443 osobe, a testirano je njih 5.356.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 152.239 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 1.886 u protekla 24 sata.

127.882 osobe su se oporavile, od toga 3.443 u protekla 24 sata.

U protekla 24 sata preminulo je 59 osoba, dosad 2.233 osobe.



Do danas je ukupno testirana 816.241 osoba, od toga 5.356 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 52.764 osobe.

Krunoslav Capak izvijestio je o situaciji: “U ponedjeljak prije tjedan dana imali smo 1830, zadržavamo se na istim brojkama. Incidencija je visoka, 1154 na sto tisuća stanovnika u zadnjih 14 dana. Time smo na 26. mjestu na ljestvici zemalja EU, višu incidenciju ima Luksemburg. S mortalitetom smo na 14. mjestu sa stopom smrtnosti od 515 na milijun stanovnika. Imamo 35,6% udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih. Viši postotak pozitivnih od nas u EU imaju Bugarska i Poljska.

Izdali smo dokument o obvezi nošenja maske za one koji su preboljeli bolest. To je zato što još ne znamo kako stečena imunost utječe na transmisiju i je li moguće da osoba koja je imuna, ipak prenese bolest. Zasad nema dokaza da imuni ne mogu prenijeti bolest i zato i preboljeli moraju nositi masku. Isto će biti i nakon cijepljenja. Dodatan razlog za masku su druge respiratorne infekcije od kojih maske štite i svi koji su preboljeli covid, trebaju i dalje nositi maske gdje je to obavezno i preporučeno.

U subotu je isporučeno 135.000 komada brzih testova. 80.000 podijeljeno je domovima za starije da dobijemo bolji uvid u epidemiološku situaciju. To neće biti dijagnostički zahvat”, naglasio je i dodao: “Ostatak je distribuiran hitnoj pomoći i hitnim prijemima za brzu dijagnostiku, naročito noću. Sljedeća tranša tih testova dolazi vjerojatno krajem tjedna, za zavode za javno zdravstvo i liječnike obiteljske medicine.”

Ministar Vili Beroš objasnio je situaciju u bolničkom sustavu: “Nastavljamo na suradnji. Uspostavili smo suradnju između Klinike za infektivne bolesti i KB Dubrave, no covid pozitivni se liječe i u drugim ustanovama pa se suradnja nastavlja. Jučer je stručni tim Klinike za infektivne bolesti bio u Varaždinu i krenula je razmjna informacija. Zahvaljujem službi za telemedicinu koja je počela s osnivanjem centara u zdravstvenm ustavovama u RH, a referentni centar će biti u Klinici za infektivne bolesti. Time će se ujednačiti pristup bolesnicima.”

Alema Markotić je ispričala o tom posjetu: “Jučer smo kolega Lukšić i ja s kolegama bili u posjetu u Varaždinu da im damo potporu i razgovaramo o problemima. Sve kolege ondje su napravili izniman napor za kvalitetno zbrinjavanje bolesnika. Dogovorili smo se da ćemo s telemedicinom razmjenjivati informacije i učiti o ovoj bolesti. Izmjenjivat ćemo iskustva i sigurni smo da će to biti na dobro bolesnika.”

USKORO OPŠIRNIJE 

  • U Vukovarsko-srijemskoj 125 novih slučajeva
  • U Bjelovarsko-bilogorskoj 108 novih slučajeva
  • U Istarskoj 82 nova slučaja 
  • U Ličko-senjskoj 25 novih slučajeva
  • U Koprivničko-križevačkoj 13 novih slučaja 
  • U Sisačko-moslavačkoj 9 novih slučajeva

U Koprivničko-križevačkoj 13 novih slučaja 

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih preostalih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno 13 novih slučaja bolesti COVID-19.

Na području županije trenutno je aktivno 879 slučaja bolesti COVID-19, ozdravilo je 87 osoba, a na bolničkom liječenju nalazi se 97 osoba, od čega je 12 osoba na respiratoru. U OB Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na koronavirus (1942. godište) koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge dijagnoze.

Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije bolest COVID-19 je potvrđena u 3538 slučajeva, a ukupno je testirano 12463 osoba, javlja lokalni stožer.

U Bjelovarsko-bilogorskoj 108 novih slučajeva

U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 108 novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćili su u ponedjeljak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Najviše novozaraženih osoba, njih 74, s područja su grada Bjelovara. Na Covid odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 47 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je njih četiri na respiratoru.

Također, 25 pacijenata je na opservaciji, odnosno za njih se čekaju nalazi jesu li pozitivni na koronavirus ili ne. U samoizolaciji se nalazi 2025 osoba.

U Vukovarsko-srijemskoj 125 novih slučajeva

Vukovarsko-srijemskoj županiji, u posljednja 24 sata je 125 novih pozitivnih osoba na COVID-19. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 5746, od kojih je 4797 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 85 osoba, javlja lokalni stožer.

Trenutno je u županiji 80 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U samoizolaciji na području županije je 1659 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 48 radnika iz sustava zdravstva. U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 32 radnika.

U Ličko-senjskoj 25 novih slučajeva

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 25 je novooboljelih osoba od COVID-19, izliječene su 63 osobe.

13 oboljelih osoba je s područja Senja, 10 s područja Gospića, te po jedna oboljela osoba s područja Otočca i Plitvičkih Jezera. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba, javlja lokalni stožer.

Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 1849 osoba od čega je 519 aktivnih slučaja, 53 osobe su preminule te je izliječeno ukupno 1277 osoba.

U posljednja 24h provedeno je testiranje nad 38 osoba. Pod mjerom samoizolacije je trenutno 1354 osoba.

U Istarskoj 82 nova slučaja 

Tijekom protekla 24 sata potvrđene su 82 novozaražene osobe s područja Istarske županije. Za 68 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe.

Kod 5 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (2), Zagreb (2), Sisak (1). U epidemiološkoj obradi nalazi se 9 osoba. Izliječeno je 73 osoba.

Trenutno je 703 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1004 osoba. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1925. godište) s pridruženim kroničnim bolestima, javlja lokalni stožer.

U Sisačko-moslavačkoj devet novih slučajeva

Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je devet novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Radi se o pet osoba s područja grada Siska, tri osobe s područja grada Kutine, te jednoj osobi s područja grada Popovače, javlja lokalni stožer.

Čičin-Šain: Stožer treba uvesti dodatne mjere. Ako se nešto ne promjeni brojke će biti gore

Istaknuti virusni imunolog profesor Luka Čičin-Šain iz Centra za infektološka istraživanja u Braunschweigu u Njemačkoj govorio je o apelu 26 liječnika i znanstvenika, među kojima je i on, a koji su uputili hrvatskoj javnosti zabrinuti širenjem drugog vala pandemije i velikim brojem žrtava.

“Htjeli smo upoznati Vladu s tim što je konsenzus struke oko ovog virusa i pokušali smo ih upozoriti na mjere koje bi se mogle primijeniti, kako bi se situacija u zemlji poboljšala. Brojke govore za sebe, klinika John Hopkins dala podatak da smo na začelju Europe po brojkama – prvi smo po broju zaraženih, i imamo drugačiju situaciju nego što je ona u ostatku Europe”, rekao je Luka Čičin-Šain.

Komentari