Znanstvenik Luka Čičin-Šain: Stožer treba uvesti dodatne mjere. Ako se nešto ne promjeni brojke će biti gore

Jedan od 26 potpisnika Apela je virusni imunolog profesor Luka Čičin-Šain iz Centra za infektološka istraživanja u Njemačkoj smatra da Stožer treba promisliti koje dodatne mjere treba uvrstiti u Hrvatskoj i prekinuti taj lanac prijenosa virusa da se epidemija nekontrolirano širi.

“Je li to zatvaranje određenih vrsta biznisa, javnih ustanova to mora biti odluka koja dolazi iz politike”, rekao je Luka Čičin-Šain.

Na pitanje znači li to zatvaranje škola, šopin centara, crkvi?

“U osnovi mislim da bilo kakvo zatvaranje će smanjiti širenje virusa i imamo neosporne dokaze i rezultate da je tome uistinu tako”, rekao je.



Dodaje kako se na to teško odlučiti i da je potrebno uskladiti s potrebama društva

“Ali to je odgovornost Vlade koja mora odlučiti i vidjeti koje od tih aktivnosti može zatvoriti ili drugačije organizirati”.

Na pitanje kakva bi iskustva iz Njemačke mogli primijeniti na Hrvatsku, djeluju li stroge mjere i zatvaranja i koliko brzo rekao je kako u Njemačkoj nisu imali stroge mjere zatvaranja nego je uveden lagani lockdown prije mjesec dana kada nismo ni bili u takvoj situaciji u kakvoj je sada Hrvatska.

“Prije bih rekao da je u Njemačkoj uveden lockdown kada je zemlja bila u stanju u kakvom je Hrvatska bila u listopadu. S lockdownom virus se ne širi toliko, ali nije pao, širi se relativno manjom frekvencijom, imamo oko 20 000 inficiranih po danu, ali za zemlju kakva je Njemačka to se može savladati”, rekao je.

Na pitanje kakve su njegove prognoze za prosinac, u kakvom bi stanju Hrvatska mogli ući u novu godinu, rekao je da ako se ništa ne promjeni bit će sve gore

“Zato je potrebno da se nešto promjeni da za Božić bude koliko toliko izdrživo. Ako se nešto ne promjeni brojke će biti gore, ali ne znam koliko”, rekao je Luka Čičin-Šain za Vijesti.hr.

Komentari