DIJASPORI ONEMOGUĆENO GLASANJE! Zekanović ima rješenje i poručuje: Izbori nisu regularni, ovo je skandalozno

Bruno Konjevic / CROPIX

Na parlamentarnim izborima borit će se i za glasove Hrvata u iseljeništvu. No ove godine u nekim zemljama glasanje je upitno zbog koronakrize. Kanada Hrvatskoj nije dala suglasnost za organizaciju izbora na svom teritoriju, a to će vjerojatno učiniti još četiri zemlje.

Zasad 16 zemalja planira dopustiti glasovanje Hrvatima – Argentina, Australija, Bugarska, Danska, Japan, Kosovo, Norveška, Slovenija, Ukrajina. Odluku tek trebaju donijeti 22 zemlje, a četiri će vjerojatno odbiti suglasnost.

”Zasad su Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, Irska i Nizozemska rekli da vjerojatno neće dati suglasnost. DIP je objavio da je zadnji rok za to 20. lipnja zbog tehnike pripreme i slanja materijala na biračka mjesta diljem mjesta”, rekla je potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin.

Upitali smo Hrvoja Zekanovića (Hrvatski suverenisti, DP Miroslava Škore) za komentar, a on je već prije mjesec dana u Saboru upozorio na neregularnost izbora s obzirom da Vlada nije omogućila svim državljanima mogućnost glasanja.



Zekanović smatra da je “skandalozno” što nemaju svi pravo glasa, a što je uspjeh demokracije za koju smo se izborili u ratu.

“Legitimno je da Vlada raspiše izbore dok to želi, ali u ovim izvanrednim i specifičnim okolnostima, to je skandalozno. Smatram da ovi izbori nisu regularni, a vladajući odmahuju rukom. Mainstream mediji o svemu šute”, rekao je Zekanović i ponudio rješenje koje, kako tvrdi, političkim elitama ne odgovara.

“Oni su u dva dana uveli mogućnost propusnica. Tako bi mogli donijeti i odluku o elektronskom glasovanju, ali to ne žele. To im ne odgovara, tako bi gubili izbore”, zaključio je Zekanović.

Podsjećamo, izbori za 10. saziv Sabor održat će se se 5. srpnja, a Domovinski pokret Miroslava Škore prema anketama je jaka treća opcija i bez nje neće biti moguće krojiti izbornu većinu, osim u slučaju takozvane velike koalicije između HDZ-a i SDP-a.

Uz Kanadu, još bi četiri države mogle odbiti suglasnost za organizaciju izbora na svom teritoriju

Komentari