Uz Kanadu, još bi četiri države mogle odbiti suglasnost za organizaciju izbora na svom teritoriju

Boris Kovacev / CROPIX

Na parlamentarnim izborima borit će se i za glasove Hrvata u iseljeništvu. No ove godine u nekim zemljama glasanje je upitno zbog koronakrize. Kanada Hrvatskoj nije dala suglasnost za organizaciju izbora na svom teritoriju, a to će vjerojatno učiniti još četiri zemlje.

Iako je iz Kanade odbijena suglasnost za provedbom izbora, ministar vanjskih i europski izbora Gordan Grlić Radman za Novu TV poručuje kako to ipak nije gotova stvar. Radi se na tome da i Hrvati u Kanadi glasuju. ”Ulažemo diplomatske napore. Naša je želja omogućiti hrvatskim građanima glasovanje, to je građansko pravo”, kazao je Grlić Radman.

Četiri zemlje vjerojatno će odbiti suglasnost

Zasad 16 zemalja planira dopustiti glasovanje Hrvatima – Argentina, Australija, Bugarska, Danska, Japan, Kosovo, Norveška, Slovenija, Ukrajina. Odluku tek trebaju donijeti 22 zemlje, a četiri će vjerojatno odbiti suglasnost.

”Zasad su Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, Irska i Nizozemska rekli da vjerojatno neće dati suglasnost. DIP je objavio da je zadnji rok za to 20. lipnja zbog tehnike pripreme i slanja materijala na biračka mjesta diljem mjesta”, rekla je potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin.



Na parlamentarnim izborima 2016. godine iz inozemstva je stiglo 20.000 glasova. Vladajuća stranka u Saboru ima dva zastupnika dijaspore, a tu je i Željko Glasnović. A najviše glasova već tradicionalno stiže iz Bosne i Hercegovine te Njemačke. BiH je dopustila glasovanje, dok Nijemci još razmišljaju, piše Dnevnik.hr.

Komentari