UKUPNO 1791 ZARAŽENIH U HRVATSKOJ Još dvije osobe preminule. Oformit će se timovi koji će provjeravati kako se provode mjere

Marko Lukunic/POOL/PIXSELL

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je dosad potvrđena ukupno 1791 oboljela osoba, a 529 osobe su se oporavile. Dosad su preminule 35 osobe.

Nacionalni stožer civilne zaštite održat će redovitu konferenciju u 14 sati na kojoj će iznijeti najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj. Županijski stožeri su već počeli s izvještavanjem.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da imamo 50 novozaraženih osoba, što je ukupno 1791. Preminule su još dvije osobe, jedna u Dubrovniku i jedna u Zagrebu.

Ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković komentirala je novi proboj koronavirusa u privatnom domu za starije u Zagrebu. Rekla je kako su posjeti domovima za starije zabranjeni još krajem veljače.



“Ministarstvo je poduzelo mjere za sve korisnike socijalnih usluga u Zagrebu. Što se tiče zaštitne opreme za sve ustanove u sustavu, jasno je da se s koronavirusom borimo već 50 dana. Svaki sustav je pristupio nabavi zaštitne opreme što je ranije mogao. Zašto to Zagreb nije napravio za privatne domove, ja ne znam”, rekla je Bedeković.

Upitana kada će biti gotov nalaz inspekcije za slučaj splitskog doma, rekla je kako su inspekcije ministarstva na licu mjesta bile u petak.

“Dokumentacija se analizira i izvješće se izrađuje”, rekla je ministrica kako će izvješće biti gotovo “u što skorije vrijeme”.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je kako je održana edukacija za korištenje zaštitne opreme, ali ne zna je li to slučaj za privatne domove. Na pitanje zna li koliko su dugo štićenici privatnog doma imali simptome, Capak je rekao kako osim tri prvozaražene osobe, ostali zaraženi nemaju simptome.

“Nacionalni stožer će tijekom dana donijeti odluku da se u svakom županijskom stožeru oforme timovi koji će izvršiti uvid u to kako se u domovima na teritoriju županije provode propisane mjere HZJZ-a. Ti timovi će biti pod koordinacijom epidemiologa”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“U domove će ući inspektor civilne zaštite, sanitarni inspektor, socijalni radnik i pročelnik za socijalni rad županije da se napravi uvid kako se poštuju mjere i u kratkom vremenu dobije potpuniji uvid u situaciju”, dodao je.

ŽUPANIJSKI STOŽERI ŠALJU IZVJEŠĆA Istra, Šibenik i Zadar imaju manji broj novooboljelih. Splitsko-dalmatinska novo žarište?

Danas je potvršeno da je preminula još jedna osoba u domu za starije i nemoćne u Pločama.

JOŠ JEDNA ŽRTVA KORONAVIRUSA Preminula žena iz doma za starije u Pločama

Komentari