ŽUPANIJSKI STOŽERI ŠALJU IZVJEŠĆA Istra, Šibenik i Zadar imaju manji broj novooboljelih. Splitsko-dalmatinska novo žarište?

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Županijski stožeri civilne zaštite izvještavaju o najnovijim podacima o epidemiološkoj situaciji.

U Osijeku zaražena samo jedna osoba

U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji koronavirusom je zaražena jedna osoba s područja općine Čepin, a ukupno je do sada u županiji 108 oboljelih, izvijestio je u četvrtak Stožer civilne zaštite.

Načelnik Stožera dožupan Goran Ivanović rekao je na konferenciji za novinare kako je u osječkom KBC-u i županijskom Zavodu za javno zdravstvo testirana 131 osoba, izliječena su dva nova pacijenta, što je ukupno 15 osoba. Trenutno je  hospitalitirano 26 osoba, 25 u osječkom KBC-u, od toga tri osobe na respiratoru, a jedna osoba je zbirnuta u našičkoj Općoj bolnici.

Izvijestio je kako se u samoizolaciji nalazi  218 osoba, što je 18 više nego jučer ali se to povećanje isključivo odnosi na one koji su došli iz inozemstva pa po dolasku na hrvaski teritorij moraju u dvotjednu samoizolaciju.
Ističe kako je policija jučer obavila 44 provjere samoizolacije, i zabilježila samo jedno kršenje ove mjere, a  propusnice su provjeravane kod 6041 osobe, od kojih je pet zatečeno bez propusnice.



Upozorio je kako Stožer ima sve više dojava o većim okupljanjima građana, koja nisu u skladu s preporukama nadležnih tijela Civilne zaštite.

“Još ništa nije gotovo i nije vrijeme za opuštanje. Držimo se uputa kako bi se što prije vratili normalnom životu”, poručio je Ivanović.

Izvijestio je kako će županijski Stožer danas ribolovnim udrugama proslijediti odluku da će pojedinačni ribolov biti dozvoljen, uz poštivanje propisanih mjera. Ističe kako će i lovci također moći ići u pojedinačni lov, ali isključivo u cilju spriječavanja štete koju poljoprivrednicima nanosi divljač, što se posljednih desetak dana pokazalo kao veliki problem.

U Primorsko-goranskoj županiji četvrti dan nema novoozaraženih

Ozdravilo je 20 osoba, pa je sada u toj županiji ukupno 47 oboljelih, izvijestio je u četvrtak Stožer civilne zaštite.

“12 oboljelih koji se nalaze u riječkoj bolnici u stabilnom su stanju i nitko od njih nije na respiratoru”, potvrdio je načelnik županijskog Stožera Marko Boras Mandić.

Istaknuo je da na području Gorskog kotara nema oboljelih od koronavirusa te da se mjere na tom prodručju, kao i u ostalim djelovima županije, dosljedno provode.

Također, u domovima za starije osobe u Primorsko-goranskoj županiji nema oboljelih, a jučer su u tim domovima pojačane preventivne mjere.

Po riječima šefa Stožera, Primorsko-goranska županije ima najmanje oboljelih od koronavirusa na 100 tisuća stanovnika, samo 22 oboljele osobe, dok su 43 bolesnika hrvatski prosjek.

Vjerujem da ćemo u ovoj županiji, kada dođe do popuštanja mjera, biti prvi na redu, rekao je i pozvao sve da i nadalje poštuju sve preporuke i mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Splitsko-dalmatinska županija postala novo žarište

Na području Splitsko dalmatinske županije od ukupno obavljenih 89 testiranja još je 13 osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 4, Kaštela 1, Makarske 2 ( od toga 1 iz doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj ), Solina 3, Trogira 1, Vrgorca 1 i Vrlike 1.
Među novozaraženima 9 osoba je iz samoizolacije.

Trenutno od 238 obrađenih uzoraka korisnika doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu pozitivan nalaz imaju 62 korisnika doma.Uvidom u zdravstveno stanje svi korisnici doma za starije i nemoćne osobe Split smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici, a koji se nalaze u domu su afebrilni i nema pogoršanja stanja njihovih kroničnih bolesti.

Na području Splitsko dalmatinske županije na dan 16.04.2020. ukupno je 385 osoba zaraženo koronavirusom.

U Zadarskoj dvoje novoobljelih

Od jutros su na području Zadarske županije zabilježene dvije novooboljele osobe, tako da je broj pozitivnih osoba na koronavirus u toj županiji području 79. Novooboljele osobe pripadaju području grada Zadra. Čeka se nalaz za još 62 osobe. Na COVID odjelu Opće bolnice Zadar nalazi se 8 osoba od kojih je 1 na respiratoru. U Ortopedskoj bolnici Biograd na moru nalazi se 8 pacijenata sa lakšim simptomima.

U Varaždinskoj nema novooboljelih

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa.
Ukupan broj do sada oboljelih je i dalje 32, a ozdravilo je ukupno 19 osoba. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 12 osoba i dobrog su općeg stanja, dok se jedna osoba nalazi na respiratoru u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

Zagrebačka županija prijavila dvoje oboljelih

Na području Zagrebačke županije do danas je evidentirano je 118 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o dvije osobe više. Do sada je izliječeno 17 osoba, a tri su preminule

Dobre vijesti iz Vukovara

Drugi dan zaredom u Vukovarsko-srijemskoj županiji nema novozaraženih korona virusom pa je broj oboljelih i dalje 36, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata testirano je 17 osoba, od početka izbijanja epidemije njih 552, u samoizolaciji se nalazi 385 osoba, a u karanteni četiri osobe.

U posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan slučaj kršenja samoizolacije.

U općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima i nadalje su hospitalizirane četiri osobe, a ostali oboljeli nalaze se u kućnoj izolaciji zbog blažih simptoma bolesti.

Kada je riječ o uposlenima u sustavu zdravstva oboljelih je 11, od čega četiri liječnika, tri medicinske sestre ili tehničara, troje drugih zdravstvenih radnika i jedan nezdravstveni djelatnik.

Dvoje novozaraženih u Istri

Nakon što šest dana zaredom u Istri nije bilo novooboljelih, u četvrtak su se dva od ukupno 57 testiranih uzoraka briseva pokazali pozitivnima na COVID-19, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Istarske županije.

“Ukupno je u utorak ispitano 57 uzoraka od kojih su dva pozitivna na koronavirusa, a radi se o osobama u samoizolaciji, iz bliskog kontakta s pozitivnom osobom”, naveo je načelnik županijskog Stožera Dino Kozlevac.

Dodao je da je tijekom srijede terenskim uzorkovanjem i na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice uzet 61 uzorak zbog sumnje na koronavirus koji su dostavljeni u laboratorij u Zagreb.

Nakon šest dana ovo su prvi slučajevi novooboljelih na istarskom poluotoku.

Od početka epidemije u Istri su ukupno zaražene 84 osobe, a ta županija bilježi i 46 izliječenih pacijenata.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović potvrdio je kako je sve spremno za početak uzimanja uzoraka u laboratoriju istarskog Zavoda za javno zdravstvo te da bi ispitivanja mogla početi do kraja tjedna.

Smiruje se Udbina, žarište covida-19

Na Udbini dva dana nema novooboljelih osoba, a žarište covida-19 se smiruje, ocijenio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Gospiću načelnik Stožera Civilne zaštite Ličko-senjske županije Vice Nekić i zahvalio svima u karanteni na odgovornom ponašanju i strpljenju.

Prije pet dana ondje je bila jedna oboljela osoba, prije četiri dana četiri, pa pet, pa jedna, te u proteklih 48 sati nijedna oboljela osoba, što znači, rekao je Nekić, da su mjere koje su donijeli bile pravodobne i učinkovite te da “zajedno možemo izgurati težak teret ove situacije”.

U Ličko-senjskoj županiji 15 je oboljelih, jedan je mladić iz Senja izliječen, dvoje iz Udbine su u bolnici, dvoje u izvanbolničkoj karanteni, a ostalih deset je u kućnoj samoizolaciji – jedan u Korenici i devet na Udbini.

Župan Darko Milinović rekao je za epidemiološku situaciju da se čekaju još 24 nalaza, od čega devet za Udbinu.

“Dobro je da na Udbini nema novooboljelih, nadam se da smo situaciju stavili pod kontrolu”, dodao je Milinović.

Najavio je da će ondje u uvjetima karantene i po svim zakonom propisanim mjerama zaštite od širenja zaraze sutra početi proizvodnja u Moderatoru.

Komentari