Ugostitelji najavili Ustavnu tužbu protiv Stožera. Stručnjak objašnjava ide li to baš tako lako…

Mato Palić/Sanjin Strukic/PIXSELL

Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar Božinović najavio je nove mjere među kojima je zatvaranje svih ugostiteljskih objekata u Varaždinskoj županiji. 

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata poput noćnih klubova i casina, a drugi ugostiteljski objekti mogu raditi do 22 sata. Uvodi se i zabrana prodaje alkoholnih pića od 22 do 6 sati.

Ovom odlukom zgrožen je Marin Medak, ugostitelj i šef nacionalne udruge ugostitelja koji nam je rekao kako je ovo najnoviji udar na ugostitelje zbog kojeg mnogi neće preživjeti. Ogorčeni Medak najavio je ustavnu tužbu kojom će tražiti odštetu od države za sve ugostitelje.

‘Odluka Stožera nije pojedinačni akt’

Je li ustavna tužba moguća u ovom slučaju, Dnevno.hr upitalo je docenta na Katedri ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku i ustavnog stručnjaka, Matu Palića.



“Neće moći podnijeti ustavnu tužbu nego prijedlog za ocjenu ustavnosti tog dijela odluke. Ustavna tužba se podnosi protiv pojedinačnog akta, a odluka Stožera nije pojedinačni akt, ona se ne odnosi na konkretnu osobu nego na opći karakter”, rekao je Palić.

“Ljudi govore ustavna tužba kao da je ustavna tužba jedino što se podnosi. Treba vidjeti je li se morala ograničiti poduzetnička sloboda, odnosno konkretno ugostiteljska djelatnost. Mora postojati cilj, točnije opravdani razlog, što je u ovom slučaju zaštita zdravlja tako da je s te strane sve čisto”, dodaje Ustavni stručnjak.

Stožer će morati objasniti zašto je uveo jača ograničenja 

Dodao je i kako se javlja jedno pitanje, a radi se o tome je li Stožer civilne zaštite mogao isti taj cilj postići, a da toliko ne ograničava slobodu poduzetničke djelatnosti, već u blažoj mjeri.

“Ako bi Ustavni sud zaključio da su oni prejako išli u ograničenje, onda će ukinuti taj dio odluke Stožera, a ako zaključi da nije, odnosno da je to prikladno, da je razmjerno, onda će on otkloniti taj prijedlog”, smatra.

“Stožer će, kad Ustavni sud zatraži očitovanje, morati objasniti zašto je baš u toj županiji išao na jača ograničenja nego u drugima”, govori Palić o zabrani rada ugostiteljskih objekata u Varaždinskoj županiji.

Komentari