MEDAK NAJAVIO TUŽBU ZBOG MJERA ‘Ne mogu oni nas zatvoriti bez obeštećenja’

Screenshot

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u petak nove mjere protiv koronavirusa, nakon što dosadašnje nisu smanjile uspon broja zaraženih, a primjenjivat će se od subote u ponoć do 15. prosinca, najavio je voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Davor Božinović je na konferenciji za novinare rekao kako je iz svih podataka vidljivo da nismo ostvarili pad broja zaraženih, koji je bitan kako bi se rasteretio bolnički sustav.

Obustavlja se rad noćnih klubova, kasina i automat klubova, a ostali ugostiteljski objekti radit će do 22 sata, uz istaknutu obavijest o najvećem broju gostiju koji mogu biti u objektu sukladno preporukama HZJZ-a.

Što se tiče financijske naknade ugostiteljima koji zbog novih mjera neće moći raditi, Božinović je rekao kako takva naknada već postoji, te da će se o svemu razgovarati na Vladi. To je stvar drugih resora koji su o svemu upoznati i sigurno će pronaći način da se u razgovor s predstavnicima tih djelatnosti nađe održivo rješenje, kazao je.



Medak: Bez obeštećenja ovo neće ići

Predsjednik Udruge ugostitelja Marin Medak nije krio ljutnju na nove mjere.

“Mi smo odavno već najavili Ustavnu tužbu. Sada je jasno da bez obeštećenja ovo neće ići. Ne može se zatvarati jedna djelatnost, a druge ostaviti otvorene. Ne mogu oni nas zatvoriti, što se događa u pojedinim županijama, bez obeštećenja”, kazao je za RTL Medak i dodao:

“Mi smo praktički kopipejstali njemački Ustav. Oni su dali 75 posto od prometa kao obeštećenje, tako i Austrija. Mi moramo shvatiti da isti princip funkcionira i kod nas”, jasno će.

“Državno odvjetništvo kaže da probamo to mirno riješiti, a ako se ne riješi, idemo s kolektivnom tužbom. Imamo tri godine za pripremanje i prikupljanje svih članova tužbe. Znamo da će to trajati 6, 7 godina, ali što je tu je. A onda će država još platiti i kamate”, rekao je na kraju za RTL Marin Medak.

Komentari