Tomislav Stipić o Tušeku: Iz ove druge snimke vidljivo je da HDZ-ovci poznaju samo jezik sile

Nakon što je 24 sata drugi dio audio snimke u kojoj saborski zastupnik HDZ-a Žarko Tušek sada stavlja sebe u prvi plan i otkriva što očekuje u svojoj političkoj karijeri, a i iznosi svoje viđenje o ministrima u Valdi Andreja Plenkovića.

Ovaj svojevrstan nastavak ‘Afere snimka’ komentira politički analitičar Tomislav Stipić.

“Već po izbijanju afere i nakon prvog audio snimka bilo je razvidno kako se radi o osobi bez specifičnih znanja i vještina, ali mu je stranka kadroviranjem omogućila bitne funkcije i u samoj stranci (HDZ) i u društvu.

Stipić se pita kako je uopće moguće da Tušek koji nema nikakvog ekonomskog iskustva bude predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskoga sabora.



“Zar je moguće da je predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora osoba koja veze nema s gospodarstvom i kojemu je cijeli život prožet politikom? Takva osoba raspravlja o proračunu, financijama, gospodarstvu, a realno nismo vidjeli niti jedne ideje za poboljšanjem gospodarske politike”, govori Stipić.

Članovi HDZ-a poznaju jezik sile, ali ne i struke, pa tako Stipić napominje kako Tušek prema predmetnoj snimci planira samog sebe kadrovirati u Vladi.

“Iz ove druge snimke vidljivo je da HDZ-ovci poznaju samo jezik sile, ne i struke. Kako drukčije tumačiti samohvalu dotičnog, koji će nakon što postane politički tajnik, kadrovirati samog sebe u Vladu, nego posljednji stupanj klijentelističkog provincijalizma. Ako mu ona prva snimka nije poljuljala političku poziciju, ova zasigurno hoće jer Plenković sa svojim radarima može žmiriti na korupciju, ali na kritiku ministara koje je sam postavio sigurno neće”, tvrdi Stipić.

Stipić smatra kako je Tušekova karijera zapečaćena, te kako će sami članovi HDZ-a tražiti da se ga se politički odstrani, jer kritiku svojih ministara niti sam premijer neće gledati skrštenih ruku. No Saborska većina je tanka te to može ići na ruku Tušeku, jer HDZ-u je svaka ruka u Saboru trenutno jako važna. No da nije bilo Šimunića, Stipić smatra kako se je pred Tušekom smiješila bogata politička karijera.

“Mislim da će se i u samom HDZ-u stvoriti kritična masa koja će inzistirati da se Žarka Tušeka makne po strani. Ovo je očiti primjer kako čovjek može precijeniti svoje kapacitete i političku težinu. Tko visoko leti, nisko pada, tako to obično biva. Tušek ima sreće što je zastupnik u Saboru i što je većina tanka pa će ga HDZ morati istrpjeti, ali rekao bih da je ovo ipak početak kraja njegove karijere. Zahvaljujući Viktoru Šimuniću nikada nećemo saznati do kud bi Tušek dogurao. U zemlji poput Hrvatske ovakvi obično doguraju daleko”, zaključuje Stipić.

NOVI DETALJI Tušek se hvalio kako će biti politički tajnik HDZ, otvoreno kritizira Plenkovićeve ministre i sebe vidi u Vladi: ‘Andrej to bu zmenil’

Komentari