NOVI DETALJI Tušek se hvalio kako će biti politički tajnik HDZ, otvoreno kritizira Plenkovićeve ministre i sebe vidi u Vladi: ‘Andrej to bu zmenil’

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je u ponedjeljak branio svog saborskog zastupnika Žarka Tušeka nakon što su 24sata ekskluzivno objavile dio snimke na kojoj se čuje da vijećniku Viktoru Šimuniću nudi javne funkcije i tajnu, zakonski zabranjenu podršku u izbornoj kampanji.

Premijer je rekao da je Tušek napravio grubu političku pogrešku, ali da je bio “namamljen” od strane Šimunića.

“Pričao sam s Tušekom, on na snimci nastoji reći da nije došao trgovati utjecajem, nego da karikira. Gospodin ga navodi u ofsajd. Ovo je bilo s predumišljajem napravljeno. On je ispao naivan i pogriješio je”, smatra Plenković.

Premijer pak ne vidi eventualnu kaznenu odgovornost koju vide odvjetnici za trgovanje utjecajem, ali o tome će odlučiti USKOK koji je pozvao Šimunića na razgovor i da im donese cijelu spornu snimku.



Tušek: Otvaraju mi se vrata ulaska u Vladu… 

Tušek se brani da su stvari izvučene iz konteksta, ali novinari 24 sata koji su preslušali cijelu snimku koja traje duže od sat vremena pišu kako se jasno čuje da je Tušek sam iznio cijeli plan, a da je Šimunić tek na tom sastanku u kleti saznao što se od njega očekuje.

Nije Šimunić ništa predložio, nego Tušek. I to da Šimunić osnuje treću, nezavisnu opciju, koju će HDZ tajno pomoći u kampanji, pa da zatim nakon izbora podrži platformu predvođenu HDZ-om za Zagorje, a za nagradu može birati javne funkcije.

Također Tušek na tome ne staje. Sebe Tušek ne vidi samo kao župana, nego puca puno dalje. Kaže da mu se otvara mjesto političkog tajnika stranke i čak ulazak u Vladu. I to treba staviti u kontekst njegovih obećanja za funkcije.

“Moramo svi težiti tome da imamo relevantne ljude u državnoj politici jer bez njih nemremo napraviti osnovne generalne stvari za naš kraj. Imam prostora se kao predsjednik Odbora za gospodarstvo razvijati na nacionalnoj sceni, i kao budući politički tajnik HDZ-a dodatno razvijati na nacionalnoj sceni. Potencijalno mi se otvaraju vrata ulaska u Vladu ako se potrefi neko ministarstvo koje meni odgovara. I mislim, sljedeće, pošto imam 39 godina, da je vrijeme za tu tekmu”, kaže Tušek.

Tušek: Andreju to ne paše

On objašnjava i kako stoje stvari stoje u stranci, da se ne može puno napraviti za kraj kad su uvijek prvi Dalmatinci i Slavonci (članovi HDZ-a, op. a. ). Zatim kasnije u dva navrata iznosi i viđenje sebe, govori o Vladi, a u trećem dijelu, kada Šimunić kaže da je bio kod HDZ-ova ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice, otvoreno kritizira njegove sposobnosti.

Tušek je pohvalio i premijera oko lokalne uprave:

“Andreju to ne paše, on to bu zmenil”.

– Malenica, on je ok dečko, ali po mom mišljenju, nije dorasel tome – kaže Tušek o stranačkom kolegi.

Tušek spominje i dogovore koji su mogući ako Šimunić prihvati suradnju te da se u tom slučaju može sjesti ‘u tajnosti’:

Komentari