Ravnateljica DHMZ-a nakon poplava u Zagrebu: Stižu nam još češći i žešći ekstremi

Ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda Branka Ivančan Picek izjavila je kako je 90 litara kiše po četvornome metru koja je pala u gradu Zagrebu u 24 sata vrlo rijetka pojava koja se dogodi jednom u čak više od 100 godina.

“Ta količina koja je pala u 24 sata, to je oborina kojoj je povratni period veći od 100 godina. Prosječna količina oborina na području Zagreba je manja nego što je palo u ovih 24 sata, negdje oko 83 litre. To je vrlo rijetka pojava”, rekla je Ivančan Picek gostujući u Temi dana HRT-a.

Završio u policiji nakon što je sa susjedima spasio pola grada: Rekli su da do sutra mora čekati suca za prekršaje


Dodala je kako je najviše kiše palo u zapadnim i sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske, najviše u Varaždinu (142 litre) i Zagrebu (90 litara). U rubnim dijelovima Zagreba palo je 50-60 litara kiše po četvornome metru.

“Gotovo svake godine imamo po neki ekstremni događaj koji nam plavi gradove, pogotovo na Jadranu. Svaka obilnija kiša dovodi do problema u priobalnim gradovima”, kazala je Ivančan Picek.

Istaknula je da su iz DHMZ-a na vrijeme objavili crveni alarm za pogođena područja jer su predvidjeli te oborine. “S naše strane nije bilo iznenađenja”, kaže.

Najavila je da sezonska prognoza ukazuje na toplije i sušije vrijeme, ali da ne mogu isključiti mogućnost da se u iduća tri mjeseca ne ponovi sličan dan s ekstremnim oborinama.

Automobil vam je potopljen u poplavi? Evo što vam je činiti

“Možemo preporučiti da se prate naše prognoze, dat ćemo sve od sebe da najavimo takvu pojavu. Međutim ono što je izuzetno bitno da se ovakvi oborinski ekstremi uvažavaju i uračunavaju u građevinske norme i norme za izgradnju nove infrastrukture kako bi se u budućnosti izbjegle ovakve situacije”, poručila je Ivančan Picek.

Ivančan Picek: Budućnost donosi još sličnih ekstremnim događaja koji će biti češći i žešći

Upozorila je kako prema njihovim podacima budućnost donosi još sličnih ekstremnih događaja, koji će biti “češći i žešći”.

U emisiji je gostovao i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, koji je naglasio da su u intervencijama u Zagrebu sudjelovali pripadnici Javnih vatrogasnih postrojbi i 50-ak dobrovoljnih vatrogasnih društava koji su i dalje na terenu.

“I sada se na terenu nalazi 180 vatrogasaca, na 50-ak intervencija, ispumpavaju podrume i saniraju posljedice nevremena. Do sada je na području grada Zagreba obavljeno 407 vatrogasnih intervencija ispumpavanja. Imamo i pojačan broj na području Varaždinske županije, preko 50 intervencija”, kazao je Tucaković.

Dodao je kako je teško predvidjeti kada će savršiti sanacija štete, ali vjeruje kako će se još u iduća dva do tri dana vatrogasci nalaziti na terenu i sanirati štetu.

Automobil vam je potopljen u poplavi? Evo što vam je činiti

Na pitanje jesu li poplave i potres povezani, to jest je li potres mogao oštetiti odvodne kanale u gradu Zagrebu, kazao je kako nema tih informacija.

Tucaković: Za badava ispumpavamo vodu iz objekta ako se ona vraća

“Postoji mogućnost uzročno-posljedične veze između potresa i poplave. Ono što je vrlo bitno jest održavanje svih odvodnih kanala i šahtova koji moraju upiti vodu i proslijediti je dalje. Za badava ispumpavamo vodu iz nekog objekta ako se ta voda vraća”, istaknuo je Tucaković.

Preporučio je građanima da kod sebe naprave onoliko koliko je u njihovim mogućnostima, ali da i prijave nepravilnosti koje uoče i koje mogu prijaviti nadležnim službama kako bi se popravile što prije.

TRAGEDIJA U ZAGREBU Tijekom intervencije zbog poplava u Zagrebu preminuo vatrogasac

Vatrogasci su zbog velike količine padalina cijelu noć bili na terenu, a tijekom jedne intervencije stradao je vatrogasac DVD-a Kustošija Davor Kovačić kojemu je pozlilo i nakon čega je umro, prenosi Večernji list.

Komentari