Neven Jovanović: Filozofski fakultet je na udaru. Od trideset i dvije sastavnice Sveučilišta u Zagrebu samo nju se disciplinira i siluje

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Nakon što je jučer rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras srušio dekanski program Nevena Jovanovića i tako spriječio da postane dekan Filozofskog fakulteta kojeg su nastavnici i studenti izabrali za naredne tri godine, Jovanović je uputio pismo kolegama profesorima i svim studentima Filozofskog. U njemu navodi kako je Filozofski fakultet na udaru Senata, a obrazloženje rektora doživio je kao pljuvanje u lice. Poruku prof. Jovanovića prenosimo u cijelosti, a Borasovo obrazloženje nalazi se na poveznici na dnu:

“Poštovani kolege, svi koji radite i studirate na Filozofskom fakultetu,

obraćam vam se zato što je jučer na sjednici senata Sveučilišta u Zagrebu uskraćena suglasnost mom prijedlogu programa rada za sljedeći dekanski mandat. Istom onom prijedlogu zbog kojeg mi je u veljači ove godine Fakultet, preko svojih izabranih predstavnika u vijeću, poklonio svoje povjerenje.

Jučerašnja sjednica Senata održana je na neobičan način; nije bila moguća nikakva rasprava, a veći dio materijala (uključujući i one koji se tiču mojeg programa) članovi su dobili 19 sati prije početka sjednice. Glasalo se dopisno. Nisam bio u poziciji da svoj program branim.



Mom je programu uskraćena suglasnost na osnovu rektorova obrazloženja. Ono je doslovno preneseno u odluku Senata. Molim vas da tu odluku, kao i moj program, pročitate. Poveznice ćete naći na kraju ove poruke.

Kad sam prvi put pročitao to obrazloženje, osjećao sam se kao da su meni, vijeću i cijelom fakultetu pljunuli u lice.

Možda sam u krivu. Možda je obrazloženje točno i ispravno. Četrdeset i devet glasova članova senata jučer je reklo da je tako.

S druge strane, sedamdeset i šest glasova članova vijeća našeg fakulteta u veljači je reklo da nije tako.

Kao znanstvenik, moram to provjeriti.

Kao radnik Filozofskog fakulteta, smatram da je naša ustanova, ovakva kakva je sada, u ovom času na udaru. Da je se ovom odlukom i ovakvim obrazloženjem disciplinira i siluje. Samo nju, nju jedinu, od trideset i dvije sastavnice Sveučilišta u Zagrebu.

Možda je moj stav pogrešan.

Ali možda, na kraju krajeva, griješim u svemu. Možda pogrešno mislim da se Filozofski fakultet može i smije razvijati kao društveno odgovorna, otvorena, poštena, efikasna ustanova na kojoj profesori i studenti zajedno traže istinu, i pogrešno mislim da mogu fakultetu u tome pomoći.

Možda. Na pamet mi pada samo jedan način kako da to provjerim.

Dragi kolege, dragi studenti i radnici Filozofskog fakulteta, recite mi to vi. Ovdje, na ovoj listi.

U ovom času, ono što ovoj ustanovi treba jest vaš glas, vaš odaziv, vaše mišljenje. Vaša hrabrost i vaša obrana”, napisao je Neven Jovanović, potpisujući se kao radnik Filozofskog fakulteta.

Obrazloženje rektora Borasa za uskraćivanje suglasnosti za dekanski program.

Prijedlog dekanskog programa Nevena Jovanovića.

Kako ne bi potvrdio novog dekana Filozofskog, rektor Boras mu je, uz pomoć Senata srušio program

Komentari