HRVATSKA BIRA Objavljene su izlazne ankete!

Ilustracija

Na lokalnim izborima, u nedjelju, 16. svibnja, predstavničku i izvršnu vlast za iduće četiri godine hrvatski građani birat će u 576 jedinica.

U odnosu na izbore od prije četiri godine, birat ćemo 568 zamjenika načelnika i gradonačelnika manje te desetak posto manje članova predstavničkih tijela.

Objavljene prve izlazne ankete

Prema prvim projekcijama izlaznih anketa na izborima za gradonačelnika Zagreba uvjerljivo vodi Tomislav Tomašević (Možemo!) s 48,61 posto. Tijesna borba je za drugo mjesto, Jelena Pavičić Vukičević (BM 365) ima 11,49, Miroslav Škoro (Domovinski pokret) 11,35. Na četvrtvom mjestu je Davor Filipović (HDZ) 10,29.

U Splitu je u vodstvu Ivica Puljak (Centar) s 27,41 posto glasova, a drugi je Vice Mihanović (HDZ) s 23,41. Željko Kerum je na trećem mjestu sa 16,12 posto.



U Rijeci vodi Marko Filipović (SDP) s 29,89 posto glasova. Iza njega je Davor Štimac (nezavisni) sa 16,25 posto, a treći Josip Ostrogović (HDZ) sa 14,98.

U Osijeku je u vodstvu Ivan Radić (HDZ) sa 41,45 posto glasova. Na drugom mjestu je Berislav Mlinarević (Domovinski pokret) s 19,25 dok je treći Goran Kušec (SDP) sa 16,62), objavila je Nova TV.

DIP objavio kolika je izlaznost do 16:30 sati

Prema podacima kojima raspolaže DIP, na birališta je do 16:30 izašlo 35,54 posto od ukupnog broja birača.

Na lokalnim izborima 2017. godine, do 16.30 na izbore je izašlo 35,15 posto birača.

Najveći odaziv birača je u Ličko-senjskoj županiji gdje je izašlo 47,22% građana, a zatim Dubrovačko-neretvanskoj gdje je na izbore izašlo 43,21 posto birača.

Bivši stranački kolege fizički se obračunali na dan izbora. Jedan završio u bolnici, drugog privela policija

Oko 12.15 sati u Zavod da hitnu medicinsku pomoć u Trilju došao je 48-godišnji muškarac s ozljedama. Kako se izjasnio fizički ga je napala njemu poznata osoba na triljskom mostu, a nešto ranije ga je druga osoba verbalno napala u Ulici Poljičke republike gdje se nalazi biračko mjesto.

Nakon pregleda u triljskom zavodu prevezen je u KBC Split na pružanje liječničke pomoći. Težina ozljede za sada nije poznata, prema prvim informacijama radi se o ozljedi lica, točnije oka, rekla Antonela Lolić, glasnogovornica splitske policije i potvrdila da su jednu osobu doveli u službene prostorije.

Nagovarali ljude kako da glasaju. Intervenirala i policija!

U Rijeci je u nedjelju prijepodne zabilježen slučaj kršenja izborne šutnje. Policija je obavila obavijesne razgovore, no nitko nije priveden.

Prema navodima svjedoka, birače su dvojica muškaraca pred ulazom na biračko mjesto na Pehlinu nagovarali za koga da glasaju.

Po dojavi građana alarmirano je i Gradsko izborno povjerenstvo odakle su obavijestili policiju o incidentu.

Zagrepčanin u Dugavama htio glasati pa ga dočekala zatvorena vrata

Iako su trebala, nisu sva biračka mjesta otvorena u sedam sati. Biračko mjesto 166. u zagrebačkim Dugavama svoja vrata nije otvorio na vrijeme što je Zagrepčaninu koji je htio glasati, stvorilo probleme, piše 24 sata.

Naime, na biračko mjesto je stigao prije termina službenog otvaranja, no vrata biračkog mjesta bila su zatvorena. Čekao je, kaže, 15 minuta jer duže nije mogao, inače bi zakasnio na avion.

Iz DIP-a su kazali kako zakon ne predviđa sankcije za predsjednicu i ostale članove biračkog mjesta, no da isti ljudi neće biti na tim mjestima u drugom izbornom ciklusu.

Nastavljeno glasanje na biračkom mjestu u Sisku, prekinuto je zbog incidenta

Na jednom biračkom mjestu u Sisku, u prostorijama Osnovne škole Viktorovac, nakratko je prekinut postupak glasanja nakon što je jedan muškarac, kako kažu svjedoci, ondje došao s većim brojem glasačkih listića.

Incident se dogodio u 12.12 sati, kada je biračkom mjestu pristupio jedan muškarac.

Budući da je narušavanjem javnog reda i mira izazvao incident, pozvana je i policija koja je ubrzo intervenirala.

Kako je za Hinu potvrdio glasnogovornik Policijske uprave sisačko-moslavačke Dario Kačmarčik, muškarac je doveden u prostorije policije na obavijesni razgovor, a glasanje je nastavljeno.

 

MUP: Ulazak u Hrvatsku ne odudara od prošle i pretprošle nedjelje

Na izborni dan, od ponoći do podne, u Hrvatsku su, prema kategoriji neodgodivog osobnog razloga, ušla 892 hrvatskih državljana, što ne odudara od prosjeka u odnosu na prošlu i pretprošlu nedjelju, izvijestili su iz MUP-a.

U Hrvatsku su, prema podacima MUP-a, na izborni dan od ponoći do 12 sati ušla 892 hrvatska državljana, dok su u nedjelju, 2. svibnja u Hrvatsku do podne ušla 724 državljana, a u nedjelju, 9. svibnja njih 683.

U MUP-u kažu da čekanja na pojedinim graničnim prijelazima iz pravca Bosne i Hercegovine te Srbije nastaju zbog povratka putnika nakon produljenog blagdanskog vikenda u pojedinim EU državama, a pojačan je promet putnika i na izlazu iz Hrvatske na prijelazima sa Slovenijom.

Do 11.30 na lokalnim izborima u Hrvatskoj izašlo je 15,47 posto birača

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je podatke o broju birača koji su u nedjelju do 11.30 sati izašli na biračka mjesta.

Do 11.30 sati u Hrvatskoj je na lokalnim izborima glasalo 15.47 posto birača.

Najviše birača izašlo je u Ličko-senjskoj županiji, njih 20,67 posto.

Jandroković: ‘Ovo je dan kada svaki birač može pokazati svoju političku volju’

Na biralište je stigao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Ovo je dan kada svaki birač može pokazati svoju političku volju. Odabrati onog kandidata i ou političku stranku za koje smatra da će najbolje predstavljati njegove interese. Bitno je da odaziv bude što veći i da legitimitet onih koji budu izabrani bude što čvršći i jači”, kazao je nakon što je dao svoj glas.

Plenković: Nadam se da će što veći broj građana iskoristiti svoje biračko pravo, to je ključno i neophodno

Jutros je u Zagrebu glasao šef HDZ-a Andrej Plenković.

“Drago mi je da se danas održavaju izbori za lokalnu i područnu samoupravu. Nadam se da će što veći broj građana iskoristiti svoje biračko pravo, to je ključno i neophodno. U kampanji su svi imali vremena kazati što žele bolje učiniti. Vjerujem da će odaziv biti dobar, unatoč vremenu koje je poluoblačno.

Nadam se da ćemo večeras zajedno imati prilike analizirati rezultate ovih lokalnih izbora”, rekao je Plenković.

Evo koga biramo

U Zagrebu će se, primjerice, umjesto 51 birati 47 gradskih zastupnika. Taj broj vijećnika u svojim će vijećima i skupštinama imati i drugi gradovi i županije s više od 300.000 stanovnika.

Broj članova lokalnih vijeća i skupština ovisi o broju stanovnika jedinice, najmanje – sedam, birat će jedinice do 1000 stanovnika, najviše – 47, one s više od 300.000 stanovnika.

I broj zamjenika također se veže za broj stanovnika jedinice. Dva će zamjenika imati župan županije s više od 250.000 stanovnika i gradonačelnik grada koji ima više od 100.000 stanovnika, dakle Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka.

Po jednog zamjenika imat će župan čija županija ima do 250.000 stanovnika, a takve su, primjerice, Ličko-senjska, Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska županija.

Također će jednog zamjenika imati gradonačelnik i načelnik čiji gradovi i općine imaju od 10.000 do 100.000 stanovnika i gradonačelnik grada koji je sjedište županije. U toj su kategoriji Zaprešić, Sveta Nedelja, Križevci, Kutina, Petrinja, Popovača, Đakovo, Sinj, Solin.

Načelnici i gradonačelnici općina i gradova s manje od 10.000 stanovnika nemaju zamjenike. Među njima su Marija Bistrica, Lekenik, Medulin, Brckovljani, Dugi Rat, Erdut i dr.

Drugi krug na Dan državnosti 

Općinski načelnik, gradonačelnik i župan biraju se većinom glasova. Dakle, da bi bili izabrani, u nedjelju 16. svibnja moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasali.

Ne pođe li to za rukom ni jednom od kandidata, za dva će se tjedna, 30. svibnja, na Dan državnosti, održati drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova. Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova. Pravo biranja imat će hrvatski državljani s navršenih 18 godina i prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode.

Za razliku od predsjedničkih i izbora za Sabor, birači mogu glasati samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

Na dan izbora u RH dozvoljen ulazak svim hrvatskim državljanima bez testa

Iz Ministarstva unutarnjih poslova potvrdili su da će se “na dan izbora omogućiti ulazak u Republiku Hrvatsku hrvatskim državljanima s pravom glasa na predstojećim izborima bez obzira iz koje države dolaze”.

Dolazak u Republiku Hrvatsku iz trećih država u svrhu glasovanja smatrat će se dolaskom iz neodgodivih osobnih razloga, uz preduvjet da osoba ima pravo glasovanja na lokalnim izborima u Republici Hrvatskoj te će se na takve putnike primjenjivati iznimka od Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske u smislu posjedovanja BAT ili PCR testa, potvrde o cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19. Ovom prilikom podsjećamo da se osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga ne smiju zadržavati u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati, poručili su iz MUP-a.

Ako navedene osobe u navedenom roku od 12 sati ne napuste RH, na njih se primjenjuju epidemiološke mjere iz važeće Odluke.

Prilikom boravka u Republici Hrvatskoj svi putnici, neovisno o kategoriji i državi iz koje dolaze, dužni su pridržavati se općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Skrećemo pozornost kako se opisano izuzeće odnosi na dolaske hrvatskih državljana iz bilo koje treće zemlje, a ne samo Srbije ili Bosne i Hercegovine.

Komentari