GAUDA-GATE SE NASTAVLJA Civilna zaštita kupila je 7500 kilograma sira od ove tvrtke. Evo što na to kaže Selak Raspudić, a što Vladini dokumenti

Saborska zastupnica iz redova Mosta Marija Selak Raspudić u raspravi o Civilnoj zaštiti u Hrvatskom saboru navela je u srijedu kako kilogram gaude inače stoji od 45 do 55 kuna, a onaj sir koji se nabavlja u sklopu opskrbe Civilne zaštite košta 80 kuna.

Podatak da je po toj cijeni nabavljeno 7500 kilograma gauda sira za potrebe Civilne zaštite po cijeni od 80 kuna po kilogramu lako se može provjeriti na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja gdje je 27. siječnja 2021. objavljen dokument ‘opskrba civilne zaštite’.

U istom dokumentu navedeni su artikli koje je, kako tvrdi zastupnica, Vlada nabavila za potrebe Civilne zaštite bez javnog natječaja pa je Selak Raspudić uvjerena kako se time pogodovalo određenim tvrtkama, a pitanje nabave gauda sira za nju je samo naočitiji primer.



U razgovoru za portal Direktno Selak Raspudić je oštro kritizirala činjenicu da je za to pitanje suspendirana javna nabava.

“Vlada je 17. ožujka prošle godine donijela uredbu u kojoj proglasila nabavu svega za Stožer civilne zaštite tajnom, a mimo Zakona o javnoj nabavi. Objašnjenje je bilo da se tako čuvaju sigurnosni interesi RH. Međutim, situacija se na tržištu jasno promijenila. Prije se nije moglo naći jednu masku, a sada ih je u izobilju. Mi smo u prosincu tražili da se ta odluka revidira, a da se vrati javna nabava. Vlada je u siječnju to odbila, uz obrazloženje da je to visoki sigurnosni interes Hrvatske”, rekla je Selak Raspudić.

Međutim, Vlada je u međuvremenu objavila tri dokumenta o tome što je ona nabavila tijekom ove krize. Jedan dokument za medicinsku opremu, jedan za pitanja prijevoza, a jedan za Civilnu zaštitu. Za Civilnu zaštitu otišlo je oko 19 milijuna kuna, pojasnila je naša sugovornica.

Drugi dokument dan prije nabave

Kako nastavlja zastupnica, stavka za gauda sir je vrlo jednostavna i odmah upada u oko.

“Ukupno je potrošeno 600.000 kuna za nabavu 7500 kilograma Zdenkinog gauda sira, 80 kuna po kilogramu. Ne znam što su oni točno nabavljali, jesu li to bili listići… Bitne su dvije stvari. Prvo, ako nema javne nabave, postavlja se pitanje zašto baš taj proizvođač. Drugo, jasno je da na tržištu ima i puno jeftinijih gauda sireva, pa i onih Zdenkinih na kilogram”, dodala je.

Zastupnici smo ukazali na to da u posjedu imamo još jedan dokument Ministarstva gospodarstva pod nazivom ‘Prijedlog odluke o nabavi i dodjeli humanitarne pomoći Hrvatskom Crvenom križu’ u kojoj se 16. travnja (dan prije nabave sira) spominje količina od 7500 kilograma Gauda polutvrdog sira te da je riječ o pakiranjima od 100 grama (0.1 kilogram). Iako bi to djelomično objasnilo nešto višu cijenu kilograma Zdenkinog gauda sira zbog nabave od 10 pakiranja po kilogramu, zastupnica ističe kako tako nije navedeno u dokumentu o opskrbi Civilne zaštite, a ne objašnjava ni pitanje zašto je 17. travnja izabran baš sir tvrtke ZDENKA – mliječni proizvodi , čiji su vlasnici tvrtke GRANOLIO d.o.o i CAUTIO d.o.o.

‘Gauda je kao švicarski sir – pun rupa’

“U dokumentu nigdje ne piše da je riječ o pakiranjima od 100 grama. Oni će u svom objašnjenju vjerojatno ići na to da su u pitanju listići ili tako nešto. Ovdje nije navedeno da je riječ o kilogramima, da je u pitanju Zdenkina Gauda po cijeni od 80 kuna. Vi ste prije godinu dana mogli u Tommyju na akciji naći Zdenkin sir za 54 kune. Međutim, mi smo sada pričali o maloprodajnim cijenama. Zamislite da kupujete 7500 kilograma sira, pa valjda biste ostvarili neki popust na količini.

Međutim, cijeli taj postupak koji se odvija mimo Zakona o javnoj nabavi pokazao je da tu ima toliko prostora za manipulaciju da je to nevjerojatno. Slovenija je imala skandal oko javne nabave, a mi ništa jer mi nemamo javne nabave. S druge strane, dok smo zbog ‘sigurnosnih ugroza’ suspendirali postupke javne nabave, u okvirima Europske unije za članice se nabavlja lijek remdesivir te respiratori. Znači u EU nema sigurnosnog interesa suspendirati javnu nabavu,a ovdje da. Taj sir je samo metafora za to kako Hrvatska funkcionira. U jednoj nije moguće da se nešto tako skupo plaća i ona druga u kojoj je sve gauda mimo javne nabave ili se javnom nabavom manipulira… Gauda je tu kao i švicarski sir, pun rupa”, zaključila je Selak Raspudić.

Komentari