Selak Raspudić: Civilna zaštita tisuće kilograma sira platila 80 kuna po kilogramu umjesto duplo manje! Na pomolu afera ‘gauda gate’

Marija Selak Raspudić Foto: Pixell

Raspravu o izmjenama Zakona o sustavu Civilne zaštite oporba je u srijedu iskoristila za kritiku rada tog sustava, Dalija Orešković (Centar) ustvrdila je da imamo na snazi diktaturu neustavnog tijela, a Marija Selak Raspudić (Most) upozorila je na cijenu nabave gauda sira.

“Na tragu smo nove potencijalne goleme afere u javnoj nabavi, afere koja bi se mogla nazvati ‘gauda gate'”, ustvrdila je Selak Raspudić u raspravi o Civilnoj zaštiti navodeći kako kilogram gaude inače stoji od 45 do 55 kuna, a onaj sir koji se nabavlja u sklopu opskrbe Civilne zaštite 80 kuna.

“Znači, u sklopu Civilne zaštite košta 50 posto skuplje, a trebao je koštati znatno manje jer se nabavlja na veliko, a nabavljeno je 7,5 tisuća kila sira za 600 tisuća kuna”, dodala je Selak Raspudić .

Dalija Orešković (Centra) ustvrdila je pak da trenutačno imamo na snazi diktaturu Nacionalnog stožera civilne zaštite, da je riječ o neustavnom tijelu koje radi na neustavan način i donosi odluke po političkome, a ne po stručnom kriteriju.



Na njezino izlaganje reagirao je Josip Borić (HDZ), koji je rekao kako to nije tema rasprave, nego opasne tvari i implementiranje EU direktive. „I vi spadate u jednu takvu tvar jer jednostavno nas svaki dan pokušavate uvjeriti da smo mi stalno krivi za nešto, pogotovo Stožer civilne zaštite”, dodao je Borić.

Uspoređivanje zastupnice s opasnom tvari osudili su Miro Bulj (Most) i MarIjan Pavliček (HKS). „Uspoređivati zastupnicu s pesticidima može samo Plenkovićeva pahuljica”, ustvrdio je Bulj.

Branko Bačić (HDZ) ocijenio je neprihvatljivim što Orešković ne poštuju odluke Ustavnog suda, na što se prisegom obvezala. „Stožer nije paradržavno niti neustavno tijelo, već temeljem zakona i Ustava ovlašteno za provođenje mjera zaštite građana od zaraznih bolesti, a to što ga Orešković proglašava paradržavnim govori o njoj i njezinom pravnom znanju”, rekao je Bačić i dodao kako onda ne čudi što su ovih dana sudovi u Hrvatskoj poništili rješenja koje je donosilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na čelu s Orešković.

“Nije Upravni sud smanjio ovlasti Povjerenstva, već utvrdio da su godinama radili izvan zakona”, dodao je Bačić.

Izmjene Zakona o sustavu civilne zaštite predlažu se radi uklanjanja nepravilnosti pri implementiranja EU direktive o kontroli i opasnosti od velikih nesreća koje uključuju opasne tvari, tzv. Seveso direktiva.

Komentari