Član Programskog vijeća HRT-a proveo ‘misaoni eksperiment’ kako bi pokazao koliko je suludo što HRT vraća Dujmovića

Član Programskog vijeća HRT-a Nikola Baketa danas je na Facebooku i Twitteru objavio jednu crticu sa sjednice Vijeća. Ispričao je kako je tijekom sjednice proveo mali misaoni eksperiment, a sve se odnosilo na zamjenu Nine Raspudića u emisiji Peti dan. Zamjena za Raspudića je Tihomir Dujmović.

Naime, piše kako se javio za riječ te pročitao jedan tekst.

Nakon što je tekst pročitao, članovi Vijeća su mu, piše Baketa u objavi, uputili brojne kritike, nakon čega im je Baketa rekao kako su sve što je rekao minimalno prilagođeni citati iz tekstova i nastupa Tihomira Dujmovića koji je novo pojačanje u emisiji Peti dan.

Rekao je Vijeću kako mu je drago da je tako reagiralo te da to trebaju objasniti urednicima i Dujmoviću, a u svojoj objavi je linkao i tekstove iz kojih je izvukao ulomke.



Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Danas sam na sjednici Programskog vijeća HRT-a odlučio izvesti jedan mali (misaoni) eksperiment.

Javio sam se za riječ i pročitao idući tekst (možda je govorno bio malo drugačije, ali većina je bila ista):

‘Stvar je jednostavna, neke emisije se zabranjuju, a objašnjenja su trivijalna, očekuje se barem neka maštovitost od cenzora. Prvo se tvrdi da je korona ili da se nema novca, pa ti argumenti se lako pobiju. To je prilično ponižavajuće za neke emisije, vi ste očito moć, vlast i sila.

HRT očito nije javna, nego aktivistička televizija i pojedine emisije prednjače u tom pogledu. Praktički su uvredljive, to šteti gledateljima. Želim sve vaše urednike ljudski zamoliti, jer mi je jasno da se nitko od vaših nadređenih neće usuditi slova progovoriti. Govorim Vam ono što su Vam oni trebali reći na crti profesionalnosti, ljudskosti i osnovne novinarske etike, ali s obzirom na to da znam da Vam oni ako takva naredba ne piše na zaslonu njihovog mobitela, ni u snu neće reći što misle, evo ja ću u ime građana koji gledaju.

Nemojte se ponašati kao RTS.

To možda ovome sramnome HRT-u nije po volji. Što uostalom očekivati od kuće koja sprječava pojedine sadržaje jer joj nisu po volji. Radije zakinuti hrvatsku publiku i cjelokupnu javnost a sebe i dalje marljivo sramotiti prešućivanjima i lakiranjima i zamjenama teza.’

Reakcija uprave je bila predvidljiva –

Da ja tvrdim da su oni cenzori, da im navedem konkretni primjer ili da to riješimo na nekom drugom mjestu (pretpostavljam sudu) jer ovo nema smisla, da navedem primjere gdje su oni nekoga cenzurirali, tko je taj koji je to radio, da to nije lijepo čuti i nije lijepo govoriti…

Nakon toga sam im objasnio da su to minimalno prilagođeni citati (tipa korona umjesto nečega) iz tekstova i nastupa Tihomira Dujmovića koji je novo pojačanje u emisiji Peti dan. Da mi je drago da su ovako reagirali i da to objasne svojim urednicima i novoj akviziciji, a ako treba nek to s njim riješe i na sudu.

Izjave i tekstove iz kojih su izvučeni ulomci možete pronaći na linkovima i provjeriti koliko minimalno su izmijenjeni”, objavio je Nikola Baketa.

Linkove na tekstove možete pronaći u njegovoj objavi:

 

Komentari