Kontroverzni novinar vraća se na HRT, bit će novi komentator emisije ‘Peti dan’

Direktno

“Popularna emisija Peti dan dobiva novog komentatora – to je novinar Tihomir Dujmović“, stoji u jučerašnjoj najavi objavljenoj na stranicama HRT-a. Na Prisavlje se tako vraća Tihomir Dujmović nakon što mu je u rujnu 2017. godine ukinuta politička emisija ‘Iza zavjese’.

“Postoje neke snage koje bi me htjele zabraniti i koje jednostavno ne bi željele da nastavim raditi”, napisao je tada Dujmović. No izgleda da se nešto na HRT-u promijenilo pa se ovaj konzervativni novinar vraća na državnu televiziju. I to u emisiji koja je koncipirana tako da intelektualci različitih svjetonazora raspravljaju aktualne društvenopolitičke teme, piše Index.

Administracija v.d. ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića dovela je Dujmovića na HTV u jesen 2016. godine. Dujmovićev politički talk show zvao se ‘Iza zavjese’. Kovačić je uveo Dujmovića na “stražnja vrata” HRT-a i u sklopu – Zabavnog programa. Naime, tada je procijenjeno da će se lakše opravdati trošak iz budžeta Zabavnog programa nego iz Informativnog programa. Takve rošade nisu bile izuzetak u Kovačićevo vrijeme pa je tako primjerice kulinarska emisija Vlatke Pokos bila dijelom Znanstveno-obrazovnog programa, navodi portal.

Dujmovićev modus operandi: Red Željke Markić, red Kolinde

Dujmović je od emisije radio programski kaos. Nekada je njegova emisija imala televizijski prilog, nekada nije. Isti gosti znali su nastupiti dva-tri puta zaredom, a nekada samo jednom.



HRT je “gurao” Dujmovića i reklamirao ga, mijenjao mu termine od nedjelje ujutro do večernjeg prime timea srijedom, no jednostavno nije išlo. Primjerice, reklamirani odvjetnički dvoboj Ante Nobila i Željka Olujića u toj emisiji gledalo je tada svega 3,45 posto SHR-a (SHR ili Share označava udio u gledanosti pojedinog kanala od ciljane populacije koja u određenom trenutku gleda televiziju).

Nije bilo interesa. Jasno je i zašto. Dujmović je volio predavati svoju voditeljsku palicu Željki Markić, a gostovanje tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ostat će upamćeno po nezapamćenom ulizivanju predsjednici.

Dujmović se od prvog dana otvoreno divio predsjednici, od tvrdnji da bi je valjalo izmisliti da je nema, preko teza o njezinoj superiornosti jer nakon njezinog dolaska Hrvati više neće kopati po smeću pa sve do usporedbe njezine popularnosti s popularnošću Beatlesa. Takva je bila i emisija, Dujmović se divio predsjednici ne postavivši joj ni jedno kritičko pitanje u to vrijeme kada su se gotovo svi mediji trudili otkriti kako je predsjednica dvije Nove godine proslavila u SAD-u i jesu li to bili privatni ili službeni posjeti.

Grabar-Kitarović je tražila baš njega da ju intervjuira

“Kada se je bojala da će joj HTV podmetnuti nekog Plenkovićevog novinara koji će se na njoj iživljavati zamolila me da nakon suspektnog puta u Ameriku baš ja napravim s njom intervju. Dakako pristao sam, štoviše, bila mi je čast!” napisao je tada Dujmović.

Nakon što mu je emisija skinuta s programa HRT-a, Dujmović je otvoreno govorio o političkim silama koje uređuju HRT.

“Postoje neke snage koje bi me htjele zabraniti i koje jednostavno ne bi željele da nastavim raditi”, pisao je Dujmović, no koje su to snage, nikada nije otkrio. U prvim mjesecima nakon odlaska s Prisavlja obračunavao se u javnim pismima s novinarom HTV-a Aleksandrom Stankovićem.

Obračun sa Stankovićem nakon što je izletio s HTV-a

“Vi držite monopol na najvažniju, najubitačniju, najprobitačniju, najutjecajniju političku formu na državnoj televiziji koja živi od pretplate, dakle eksplicitno od državnog nameta! Imate gledanost? Imao sam i ja, ali mi nije pomoglo”, pisao mu je Dujmović. Sličan obračun Dujmović je imao i kada su ukinuli njegovu kolumnu u Večernjem listu 2010. godine, a tada je tvrdio da je njegov odlazak bila želja tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića, piše Index.

Kasnije se posvetio pisanju na manjim portalima desnog političkog spektra u kojima se nastavio obračunavati s nacionalnim manjinama. U posljednje vrijeme svoju političku ljubav poklonio je ponovno HDZ-u.

Emisija Peti dan pokrenuta je još 2010. godine. Koncipirana je tako da intelektualci različitih svjetonazora, najčešće njih 4 ili 5, raspravljaju aktualne društvenopolitičke teme. Neki od dosadašnjih komentatora bili su Nino Raspudić, Marija Selak, Aleksandar Musić, Boris Jokić, Petar Tomev Mitrikeski, Lana Bobić, Marijana Bijelić, Dean Duda, Rada Borić, Nadežda Čačinović, Ognjen Čaldarović, Srećko Horvat, Ankica Čakardić, Luka Popov, Antonio Šiber i Mima Simić.

Komentari