Profesorica Sanja Nikčević u svojoj novoj knjizi razotkriva javno izgovorene neistine o kanonu

facebook

Sanja Nikčević, profesorica, teatrologinja i kazališna kritičarka, na hrvatskoj kulturnoj sceni hrabro i argumentirano progovara o kanonu, umjetnosti, a pogotovo o kazalištu, pri čemu razotkriva javno izgovorene neistine.

S profesoricom Nikčević smo razgovarali početkom prošle godine, kada je tada tek osnovana izdavačka kuća ‘Citadela libri’ objavila svoju prvu knjigu Rejmunda Kuparea, Prebivao je među nama – Tri suvremena prikazanja o jednom davnom događaju, u kojima se prati biblijska priču o rođenju, smrti i uskrsnuću Isusa Krista, ali kroz obične, takozvane slabe likove, pastire kojima se objavio Anđeo, razbojnike koji su raspeti s Kristom i Tomu koji sumnja u uskrsnuće.

Profesorica Nikčević je tom knjigom krenula u svoju misiju u kojoj otvara vrata svijeta umjetnosti koji je danas na prvi pogled utihnuo, svijeta u kojemu je umjetnosti i dalje dobra, lijepa, sveta, te u kojemu reafirmira autore koji su nakon Drugog svjetskog rata prognani na same margine umjetnosti, te se o njima gotovo ništa ne zna.

Time je profesorica Nikčević jedna od rijetkih intelektualnih imena koja otvoreno i jasno progovara i razotkriva kanon koji je danas zastupljen u cijelom zapadnom društvu, a koji zastupa sekularistički svjetonazor besmisla i odsutnosti Boga, koji je posebno izražen u umjetnosti gdje se u zaborav guraju nekad velika djela mnogih europskih, ali i hrvatskih umjetnika i autora koja ne ulaze u viziju prevladavajućeg sekularističkog kanona.



Upravo o toj temi se bavi njezina posljednja knjiga Istina i laži o kanonu ili kako smo zbog svjetonazora izgubili pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti, koja je ujedno i peta knjiga istoimene izdavačke kuće.

U utorak 29.6.2021. godine u prostorijama Knjižare ‘Citadela libri’ u Ulici Franje Račkog 11 u Zagrebu, profesorica Nikčević će povodom izlaska knjige održati predavanje na temu ‘Istina i laži o kanonu ili kako smo zbog svjetonazora izgubili pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti’.

Vrijeme predavanja će biti u 17, 19, 21 sat.

 

 

Komentari