Novinar HMS-a o posjetu Milanovića BiH: Predsjednik RH u malom prstu ima spoznaju o političkim kretanjima u BiH

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović boravi u trodnevnom radnom posjetu Bosni i Hercegovini. Predsjednik se sastao, između ostaloga i s hrvatskim predstavnicima gospodarskog, političkog i kulturnog života središnje Bosne, a prethodno je novinarima rekao da je došao razgovarati i osobno se uvjeriti u stanje u BiH, ali ponajprije čuti probleme Hrvata koji žive u toj zemlji.

Predsjednik Milanović nedvosmisleno se osvrnuo na pitanje izbora predstavnika Hrvata u BiH, naglasivši kako Željko Komšić, član predsjedništva BiH ‘nije predstavnik hrvatskog naroda’, te kako jedino bh. Hrvati mogu birati hrvatskog člana Predsjedništva.

Također Milanović se osvrnuo i na Daytonski sporazum za koji je naglasio kako je “ustavno-pravni okvir za BiH, kojega je potpisnik i Hrvatska, istaknuo je Milanović, ostaje na snazi sve dok se drugačije ne dogovore tri konstitutivna naroda u BiH”.

Kako su primljene poruke predsjednika RH među bh. Hrvatima, te što znači činjenica da je Milanović za vrijeme svog boravka u Bosni i Hercegovini zaobišao Sarajevo, za portal Otvoreno komentira novinar Hrvatskog medijskog servisa iz BiH, Branimir Galić.



“Posjetom Bosni i Hercegovini u ovakvom formatu kako je to napravio Zoran Milanović samo pokazuje da poštuje ustavnu obvezu političke skrbi prema bh. Hrvatima”, kaže Galić.

Galić smatra kako je Milanovićevo izbjegavanje Sarajeva najznačajnija politička poruka cijelog posjeta.

“Najsnažnija politička poruka koju je Milanović poslao u ova tri dana je zaobilaženje Sarajeva u širokom luku jer su u tom, glavnom gradu BiH, središta stranaka nominalno različitih provenijencija, a koje se istovremeno unisono podržavaju u provođenju političke agende koja za cilj ima dekonstituiranje Hrvata”, govori Galić.

“Odabir Viteza i polaganje bijele ruže na spomeniku ‘Osmica’ u čast osmero hrvatske djece koje je ubila granata bošnjačke Armije BiH, zločin za koji još uvijek nitko nije ni optužen, pokazuje kako se Milanović okružio savjetnicima, formalnim ili neformalnim, koji vrlo dobro poznaju prilike u BiH i koji ga vrlo dobro ‘brifiraju’ o onome što treba činiti”, dodaje Galić.

Prijezir bošnjačkih elita

O kritikama, uglavnom bošnjačkih političara, ali i novinara na ovakav radni posjet predsjednika RH Bosni i Hercegovini, Galić kaže kako pokušavaju diktirati drugima što bi smjeli, a što ne bi smjeli raditi.

“Posebna je priča prijezir koji prema njemu osjećaju predstavnici bošnjačkih političkih elita i ‘uglednih’ novinarskih pera vodećih sarajevskih medija. Oni se pokušavaju postaviti u poziciju hegemona govoreći što bi netko smio odnosno ne bi smio raditi”, kaže Galić.

“Recimo, vidjeli smo ocjene u nekim medijima kako Milanović i potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, zbog svojeg političkog djelovanja na drugim frontovima, nemaju što govoriti i odavati počast žrtvama genocida u Srebrenici, dok su npr. legitimirali takav postupak od strane crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića”, dodaje Galić.

Benefit bh. Hrvata od nadmetanja predsjednika i premijera RH

Galić se također osvrnuo i na predavanje predsjednika Milanovića koje je održao na Mostarskom sveučilištu, te istaknuo važnost susreta s članovima Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH.

“Milanovićevo predavanje koje je održao studentima Sveučilišta u Mostaru pokazuje kako Predsjednik RH doista u malom prstu ima spoznaju o političkim kretanjima u BiH i silnicama koje ga generiraju. Sastanak s članovima Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH vrlo je bitan jer je time i institucionalizirana suradnja između krovnog političkog tijela bh. Hrvata i Predsjednika Republike Hrvatske i zalog je za daljnja nastojanja u pridobivanju međunarodne podrške za reformu nepravednog i neustavnog Izbornog zakona BiH”, smatra Galić.

Galić slikovito naglašava kako bh. Hrvati od nadmetanja između premijera i predsjednika RH mogu imati jedino ‘benefit’ s obzirom na to kako se obojica natječu čije će djelovanje po pitanju BiH biti značajnije.

“U konačnici, da se malo slikovito izrazim, bh. Hrvati konačno imaju jedan zanimljiv benefit. Konkurencija na tržištu uvijek je dobra za krajnjeg potrošača, tako da je ovdje za njih odnosno nas od izuzetnog značaja to što predsjednik Vlade i predsjednik Republike imaju gotovo jednake poglede na politička kretanja u BiH, te se na neki način nadmeću čije će djelovanje na tom polju donijeti opipljiviji rezultat”, zaključuje Branimir Galić za Otvoreno.

Milanovićev posjet Bosni: Kritzirao zakonodavstvo u BiH, zbog toga ga napali, ali nije pokazao nikakvo kajanje

Komentari