Davor Gjenero: Najsporniji element debate je bilo Bernardićevo spominjanje Bosne i Hercegovine i trećeg entiteta

screenshot

U debati između Andreja Plenkovića i Davora Bernardića na RTL-u u ponedjeljak bilo je burno. Mišljenja o debati su podijeljena, no u javnosti dominira stav kako je svedena na osobno prepucavanje.

Je li debata ispunila očekivanja te kako su se kandidati za predsjednika buduće hrvatske Vlade snašli u istoj, za portal Otvoreno komentira politički analitičar Davor Gjenero.

“Čini mi se kako je ova debata bila točno ono što se ne očekuje od debate između dva kandidata za predsjednika vlade. Debata je bila suviše na osobnoj razini, suviše svadljivo, premalo jasnog definiranja obrisa eventualnih budućih javnih politika, te pretvrdo odbijanje velike koalicije s jedne i druge strane, iako bi se vrlo lako mogli naći u situaciji da velika koalicija bude jedini okvir političke stabilnosti”, kaže Gjenero.

Gjenero smatra kako je Plenković ipak pokazao kako ima iskustva i znanja u kreiranju javnih politika, no kako je ipak cijela debata zapravo bila beznačajna, a za to Gjenero smatra odgovornima i same urednike predmetne debate.



“Plenković je naravno bio bolji, pokazao je kako je političar s iskustvom i da više zna o kreiranjima javnih politika općenito, a posebno europskih politika, ali ne u mjeri u kojoj su to gledatelji očekivali, jer je previše dopustio da se debata svede na osobnu razinu. Za takvu debatu, veliki dio krivice leži i na ovima koji su definirali model same debate i na voditeljici koja je moderirala sučeljavanje puštajući da on ostaje na razini efemernosti i ne ostavljajući vrijeme za ozbiljni supstancijalni razgovor”, govori Gjenero.

Za Bernardića, Gjenero smatra kako je najproblematičnija njegova izjava vezana za Bosnu i Hercegovinu i ‘treći entitet’, te kako bi ga to moglo izolirati na međunarodnom planu.

“Najsporniji element debate bilo je Bernardićevo spominjanje Bosne i Hercegovine i trećeg entiteta i svojevrsno predbacivanje HDZ-u zašto Hrvatima u BiH nije osigurao ‘treći entitet’. Čini mi se kako je to nešto što bi Bernardića moglo izolirati u vanjsko političkom smislu, jer je ‘treći entitet’ nešto što se u međunarodnim forumima doživljava gotovo kao psovka”, kaže Gjenero i dodaje.

“Ne vidim da će niti jedna strana ovom debatom nešto dobiti, jer ljudi sukladno svojim ranijim preferencijama vrednuju jednog ili drugog aktera u debati”, zaključuje Davor Gjenero.

Komentari