Softverom Pegasus špijuniran i francuski predsjednik Emmanuel Macron, evo i tko još…

Internetska špijunska afera trese svijet, a na listi telefonskih brojeva potencijalnih meta za špijuniranje softverom Pegasus nalazi se i broj francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Osim njega, na listi su članovi njegove vlade te 13 drugih čelnika vlada ili država, piše britanski Guardian.

Taj je list dio konzorcija 17 međunarodnih medija koji su proveli istragu oko raširenog korištenje špijunskog softvera izraelske tvrtke NSO grupe na temelju liste s više od 50 tisuća brojeva osoba za koje se vjeruje da su od interesa klijentima izraelske tvrtke.

Softver Pegasus, koji instaliran na pametni telefon omogućuje pristup gotovo svim podacima, špijunirano je najmanje 180 novinara, 600 političara, 85 aktivista za ljudska prava i 65 šefova kompanija. No, tvrtka NGO odbacuje optužbe i tvrdi da se njihov softver koristi isključivo za praćenje kriminalaca.

Iz NGO-a navode da softver Pegasus prodaju jedino državama koje temeljito provjere. Međutim, neki ih optužuju da softver prodaju autoritativnim režimima.


Hakiranje pametnih telefona

Prisustvo broja na toj listi ne znači da je bilo pokušaja ili uspješnog hakiranja tog pametnog telefona, piše Guardian. Iz NGO grupe nadalje tvrde da Macron nije bio “meta” njihovih klijenata, te da prisustvo broja na listi ne ukazuje na odabir za špijuniranje njihovim softverom.

“Našli smo te brojeve telefona, ali nismo mogli provesti tehničku provjeru na telefonu Emmanuela Macrona da vidimo je li zaražen tim softverom, pa nam ne ukazuje je li predsjednik stvarno špijuniran”, rekao je objasnio je na informativnom kanalu LCI Laurent Richard, direktor Forbidden Stories, organizacije koja je konzorciju proslijedila listu brojeva.

Napomenuo je da “bez obzira je li predsjednik bio špijuniran ili ne, za to je bilo interesa”.

Prisustvo Pegasusa je potvrđeno na telefonu Françoisa de Rugyja, koji je bio ministar za okoliš u vrijeme navodnog pokušaja špijuniranja francuskih dužnosnika, piše Guardian.

Na listi za špijuniranje niz velikih političkih imena

Osim francuskog predsjednika, na listi su se, između ostalih, našli i brojevi južnoafričkog predsjednika Cyrila Ramaphose, pakistanskog premijera Imrana Khana, Saada Haririja, koji je do prošlog tjedna bio premijer Libanona i bivšeg meksičkog predsjednika Felipea Calderóna.

Marokanske sigurnosne službe su u 2019. navodno kao metu za špijuniranje, uz francuske političare, odabrale i brojeve vlastitog kralja Mohammeda VI i premijera Saadeddinea Othmanija. Na listi je čak i čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, a i sadašnji čelnik Europskog vijeća Charles Michel dok je bio premijer Belgije, piše Guardian.

Informatički stručnjak: Nažalost, Pegaz postoji i u Hrvatskoj, a ako pronađete njegove tragove, promijenite mobilni telefon

Komentari