PROSVJED U Crnoj Gori protive se provokaciji Srpske pravoslavne crkve na Cetinju

Screenshot Twitter/Jovo rabrenović

Tisuće Crnogoraca okupilo se na prosvjedu protiv ustoličenja novog mitropolita SPC-a na Cetinju noseći nacionalne zastave i pjevajući domoljubne pjesme.

Nakon što je Srpska pravoslavna crkva odlučila ustoličiti novog mitropolita u manastiru na Cetinju koji za Crnogorce ima poseban vjerski i kulturno-politički značaj, u Crnoj Gori ograniziran je prosvjed.

Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikije trebao bi biti ustoličen 5. rujna u cetinjskom manastiru. Ovakvu odluku čelništva SPC-a da ustoliče mitropolita Joanikija baš na Cetinju, prosvjednici vide kao pokušaj da se unizi nacionalno, državno i duhovno središte Crne Gore.

‘Simbol crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode’

Stoga prosvjednici poručuju SPC-u da to učini bilo gdje drugo osim u Cetinjskom manastiru.

“Ne branimo mi srpskom patrijarhu da ustoliči svojeg namjesnika koje je izgradila ili dobila crkva Srbije u Crnoj Gori, ali ne dozvoljavamo taj okupatorski čin u stolici Svetoga Petra u Cetinjskom manastiru kao viševjekovnome i vječitome simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode”, navedeno je u deklaraciji prosvjeda koju je pročitao Predrag Vušurović, nekadašnji predsjednik omladine Liberalnog saveza Crne GoreSlavka Perovića.

U Deklaraciji je navedeno da druge domovine do Crne Gore nemaju i da neće dozvoliti njenu klerikalizaciju, fašizaciju, asimiliaciju i nikad upatanje u “srpski svet”.

Prema pisanju crnogorskih medija na skupu se okupilo deset tisuća ljudi, prosvjed je prošao mirno, a osiguravao ga je velik broj policajaca.

Komentari