SPC ponovno provocira Crnogorce, ustoličit će novog mitropolita prijestolnici i duhovnom središtu Crne Gore

Foto: Petar/Flickr

Novi crnogorsko-primorski mitropolit Srpske pravoslavne crkve bit će ustoličen u Cetinju, a mnogi Crnogorci to doživljavaju kao provokaciju budući da je riječ o prijestolnici i duhovnom središtu Crne Gore.

Ceremonija ustoličenja mitropolita Joanikija bit će održana početkom rujna u manastiru na Cetinju.

‘Ne priznaje crnogorsku crkvu, kulturu i državu’

Domoljubna udruženja poručila su kako neće dozvoliti da “srpski patrijarh oskrnavi tron Svetoga Petra Cetinjskog”, crnogorskog sveca iz vladarske obitelji Petrović-Njegoš.

“U svojim crkvama možete raditi što hoćete. U našem duhovnom središtu, čija je sloboda plaćana krvlju naših predaka, nećete moći ustoličiti onoga koji ne priznaje Crnogorsku crkvu, crnogorsku državu, crnogorsku tradiciju, crnogorski jezik, crnogorsku kulturu”, naveli su u priopćenju pripadnici udruga koji se nazivaju crnogorskim domoljubima.



I crnogorske oporbene stranke također se protive Joanikijevom ustoličenju na Cetinju te poručuju SPC-u da tu ceremoniju održe bilo gdje drugo osim u crnogorskoj prijestolnici.

No crnogorski premijer Zdravko Krivokapić koji je na funkciju došao uz široku podršku SPC-a podržava mjesto ustoličenja, a poručio je i kako će sam priustvovati skupu bez tjelohranitelja.

“U Crnoj Gori ustoličenje mitropolita je jedan od najdostojnijih činova koji se događa i naravno to je sve narodna volja”, rekao je.

“I tu svenarodnu radost ne mogu spriječiti pojedinci kojima čitavog života nešto smeta. Mogu pisati, mogu se protiviti, ali ne mogu ometati određene događaje koji će se desiti, to vam ja tvrdim”, dodao je Krivokapić.

 

Komentari