GLOBALNA PANDEMIJA Situacija eskalirala u SAD-u: Više od 5 000 mrtvih; Velika Britanija zabilježila više od 500 mrtvih u jednom danu

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) diljem svijeta od koronavirusa je oboljelo ukupno 937 976 osoba. U Hrvatskoj je trenutno 963 oboljelih. Globalna pandemija iz dana u dan se širi sve više, a do sada je odnijela 47 279 života.

SAD

Situacija je trenutno najviše eskalirala u SAD-u gdje je zabilježen dramatičan porast broja zaraženih i umrlih kroz svega nekoliko dana. Tamo je zaraženo 215 344 osoba, a broj smrtnih slučajeva popeo se na 5 112. Najmlađa žrtva koronavirusa dolazi upravo iz SAD-a.

U SAD-u umrlo dijete staro šest tjedana; svijet se bliži milijunu zaraženih virusom



ITALIJA

U Europi je najteža situacija u Italiji u kojoj je 110 574 zaraženih, a broj žrtava iznosi 13 155. Italija svakodnevno žrtve broji u stotinama, a novooboljele u tisućama, ali u petak je zabilježen blagi pad broja umrlih.

Posebno uznemirujuće izgleda prijevoz mrtvih u vojnim kamionima.

POTRESNE SCENE U ITALIJI Na groblju više nema mjesta, vojni kamioni odvoze tijela na spaljivanje

ŠPANJOLSKA I PORTUGAL

Na Pirinejskom poluotoku situacija također ne izgleda obećavajuće. U Španjolskoj je potvrđeno 104 118 zaraženih, a broj žrtava popeo se na 9 387. Portugal ima znatno povoljniju situaciju – 9 387 pacijenata pozitivno je na koronavirus, a 187 je izgubilo život.

Španjolska je po broju zaraženih sada prestigla i Kinu, te se smjestila na treće mjesto iza SAD-a i Italije. Ono što dodatno zabrinjava jest da je broj zaraženih u Španjolskoj i dalje svakodnevno u porastu. U srijedu je potvrđeno 8 195 novooboljelih te 923 nove žrtve.

ŠPANJOLSKA PRESTIGLA KINU PO BROJU ZARAŽENIH U posljednjih 24 sata umrlo je 812 osoba

KINA

Sve je počelo u Kini krajem prosinca. Smatra se da je veletržnica morskih plodova u Wuhanu epicentar epidemije. U Kini su se provodile rigorozne mjere kako bi se spriječilo širenje epidemije, a očito je da je to pomoglo jer broj zaraženih pada.

Kina je zabilježila ukupno 81 589 zaraženih od početka epidemije te 3 318 smrtnih slučajeva. Uz to, upravo u ovoj državi je i daleko najveći broj oporavljenih, njih je čak 76 408.

JE LI ZARAŽENIH MOGLO BITI MANJE? Ovu vijest koja je iz Kine stigla još 31. siječnja nitko nije shvatio ozbiljno

VELIKA BRITANIJA

Dramatično stanje je i u Velikoj Britaniji. Britanski premijer Boris Johnson najprije se nije htio boriti protiv epidemije, načelna ideja kojom se vodio bila je ‘imunitet stada’. No, prevelik broj zaraženih i porast broja umrlih doveo je do promjene politike britanskog premijera koji je odlučio državu staviti u karantenu. Također, i sam premijer je pozitivan na Covid-19 te se nalazi u karanteni.

Velika Britanija je u jednom danu zabilježila nova 563 umrla, što je novi rekord, pokazuju današnji podaci ministarstva zdravstva.

Prvi put od početka krize više od 500 mrtvih u Velikoj Britaniji u jednom danu

Francuska i Njemačka su još dvije preostale europske zemlje kod kojih je epidemija uzela maha. U Francuskoj ej potvrđeno 56 989 pozitivnih na koronavirus, a u Njemačkoj 77 981. No, unatoč većem broju zaraženih, smrtnost je manja u Njemačkoj. Broj žrtava u Njemačkoj je 931, a u Francuskoj čak 4 032. Francuska je treća europska država po broju stradalih od koronavirusa. Ispred nje su samo Italija koja je europski epicentar virusa te Španjolska.

Komentari