Plenković najavio prekid štrajka, a Bernardić pozvao građane da podrže štrajk učitelja i nastavnika

Premijer Andrej Plenković u subotu je poručio kako idući tjedan očekuje prekid štrajka u školama nakon što je sindikatima jučer ponuđeno rješenje koje bi trebalo maknuti politiziranje od obrazovanja i pokazati da Vlada poštuje učitelje i nastavnike.

Ponudili smo takvo rješenje da bi škole trebale početi raditi idući tjedan i da se ne dopusti da oni (učitelji i nastavnici) budu instrument političkog obračuna s Vladom onih koji imaju druge ambicije, izjavio je Plenković na zagrebačkom Cvjetnom trgu gdje je s nekoliko ministara dao potpis za kandidaturu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za novi predsjednički mandat.

I predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec sinoć je izjavio da se idući tjedan očekuje rješavanje problema, no i da se štrajk u školama nastavlja, a za ponedjeljak je najavljen prosvjed na Trgu bana Jelačića.

Bernardić: Neću doći na skup prosvjetara 

Bernardić je pozvao građane i da se u ponedjeljak u što većem broju odazovu velikom prosvjedu prosvjetara na zagrebačkom glavnom trgu, najavivši kako osobno neće doći da bi se izbjegle optužbe za politizaciju sindikalnog skupa jer se “SDP bori za dostojanstvo učitelja, a ne za popularnost stranke”.



“Mislim da je svima u Hrvatskoj jasno da se Vlada, umjesto da riješi problem učitelja, prepucava između sebe. Predsjednik Vlade je jasno i nedvosmisleno poručio ministrici Blaženki Divjak što o njoj misli, da mu je nebitna. On je, zapravo ne vidi, ne čuje i ne doživljava, a HNS mu je bitan jedino kada svaki petak dođe u Sabor podržati njegovu vladajuću koaliciju”, smatra Bernardić i ističe da je došlo vrijeme da se oni zapitaju može li cijela Hrvatska i dalje biti taoc takvog odnosa HNS-a i HDZ-a.

Kazao je i da su sindikalni lideri rekli da postoje određeni pomaci prema dogovoru, no, ističe, s pravom su u strahu i imaju rezerve zato jer su bezbroj puta izigrani i boje se da će biti izigrani i ovaj put.

“Zato pozivam građane da u ponedjeljak dođu i podrže prosvjed učitelja i profesora jer je ovdje riječ o elementarnom ljudskom dostojanstvu”, rekao je Bernardić, odbacivši premijerove optužbe da iza prosvjeda stoji oporba.

Komentari