Azijske burze blago porasle, dolar oslabio

Pixabay

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle, dosegnuvši nove najviše razine u 18 mjeseci, jer su ulagači optimistični u vezi američko-kineskog trgovinskog sporazuma.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,1 posto i dosegnuo novu najvišu razinu od polovice 2018. Od početka godine na dobitku je, pak, oko 16 posto.

Cijene dionica blago skliznule

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji skliznule 0,3 posto. U Hong Kongu i Šangaju porasle su, pak, više od 1 posto.

Ulagače na kineskim burzama potaknulo je izvješće koje je pokazalo da će promet u trgovini na malo u Kini ove godine porasti oko 8 posto, ali i pisanje medija o mogućem smanjenju cijene zaduživanja, što bi trebalo potaknuti rast gospodarstva.



Ipak, tržišta najviše podržava optimizam ulagača zbog poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine, što bi moglo zaustaviti trend usporavanja rasta dva najveća svjetska gospodarstva.

Očekuje se da će prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine biti potpisana početkom siječnja.

Prema dogovoru, Washington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima dolar oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros 0,2 posto, na 96,73 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao 0,3 posto, na 109,08 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla 0,27 posto, na 1,1194 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago porasle, pri čemu je trend njihova uspona ušao u peti tjedan.

Cijena barela na američkom tržištu jutros je ojačala 0,05 posto, na 61,75 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,18 posto, na 68,28 dolara.

Od početka godine cijena barela na londonskom tržištu porasla je oko 27, a na američkom oko 36 posto, što se ponajviše zahvaljuje smanjenju proizvodnje OPEC-a i saveznica te organizacije, uključujući Rusiju.

Komentari